Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Navalni 'min of meer' hersteld van hongerstaking

Navalni 'min of meer' hersteld van hongerstaking

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is "min of meer" hersteld van zijn hongerstaking. Hij weegt inmiddels 82 kilo en eet normaal, zei het hoofd van Russische gevangenisdienst volgens persbureau TASS.

Navalni zit momenteel een gevangenisstraf van 2,5 jaar uit in een strafkolonie. Hij heeft volgens de autoriteiten de voorwaarden overtreden van een voorwaardelijke straf en moest daarom alsnog worden opgesloten. De oppositieleider en zijn aanhangers zeggen dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. Navalni staat bekend als een uitgesproken criticus van het Kremlin.

De detentie van Navalni zorgt in Rusland voor onrust. Hij ging eind maart in hongerstaking om betere medische zorg te eisen voor zijn rug- en beenklachten. Aanhangers maakten zich ernstig zorgen over zijn verslechterende gezondheidstoestand en gingen de straat op. De oppositieleider beëindigde zijn actie eind april nadat hij in een ziekenhuis was behandeld.

Bondgenoten van Navalni zeggen dat hij 93 kilo woog aan het begin van zijn gevangenisstraf. Hij zou flink zijn afgevallen tijdens de hongerstaking en woog medio april nog maar 76 kilo. De politicus zag er mager uit toen hij eind vorige maand via een videoverbinding voor de rechter verscheen. Dat was zijn laatste publieke verschijning.

Terwijl Navalni achter de tralies zit, pakken de autoriteiten ook zijn medewerkers aan. Een rechter moet volgende maand besluiten of het netwerk van politieke kantoren en de anticorruptiestichting van de oppositieleider op de lijst mag worden gezet van "terroristische en extremistische" organisaties.

Het Russische parlement boog zich deze week over wetgeving die is bedoeld om leden van "extremistische organisaties" te weren uit de politiek. Zij mogen volgens de conceptwet geen parlementariërs worden. Een bondgenoot van Navalni, activist Ljoebov Sobol, sprak over een "ongrondwettige poging" om te voorkomen dat ze in september meedoet aan de parlementsverkiezingen.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

1 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

2 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

2 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

4 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

4 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

4 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

6 uur geleden