Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Navalni-aanhangers geleidelijk overal in Rusland de straat op

Navalni-aanhangers geleidelijk overal in Rusland de straat op

MOSKOU (ANP/DPA) - Aanhangers van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni zijn woensdag in het verre oosten van Rusland al de straat opgegaan om te protesteren tegen de behandeling van de bekende Kremlin-criticus. Het is de bedoeling dat de betogingen zich de komende uren over het hele land uitbreiden, tot in de grote steden Moskou en Sint-Petersburg.

Met hun acties tartten de betogers de autoriteiten, die in meerdere steden centra afsloten, zoals in Moskou en Jekaterinenburg. Volgens de Russische organisatie OVD-Info, die protesten en arrestaties bijhoudt, zouden inmiddels driehonderd personen zijn opgepakt. Eerder woensdag waren in Moskou een woordvoerster en een advocate van Navalni gearresteerd.

Op videobeelden uit de Siberische stad Irkoetsk was te zien dat een grote menigte "Vrijheid voor Navalni" riep en opriep tot het aftreden van president Poetin. In Vladivostok betoogden een paar honderd mensen. In beide steden is het uren later dan in het westen van Rusland.

Benarde situatie

Het team van Navalni kondigde protesten aan in meer dan tweehonderd Russische plaatsen om de aandacht te vestigen op de benarde situatie van de 44-jarige Navalni, die enkele weken geleden in hongerstaking ging.

Bij eerdere protesten van Navalni-aanhangers werden duizenden personen gearresteerd. Het harde optreden van de autoriteiten leidde tot internationale kritiek. Vooral in westers landen is de afkeuring groot over de detentie en behandeling van Navalni.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

België staat zomerfestivals als Pukkelpop en Tomorrowland toe

BRUSSEL (ANP) - De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het althans toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen.

3 uur geleden
Britse vorstin: prioriteit is nationaal herstel van pandemie

LONDEN (ANP) - De Britse koningin Elizabeth heeft bij de opening van het Britse parlementaire jaar gezegd dat "een nationaal herstel van de pandemie dé prioriteit is van de regering". De plechtigheid is als gevolg van die pandemie erg sober gebleven. De vorstin is niet in ceremoniële gewaden naar het parlementsgebouw in Londen gegaan, maar in dagelijkse kledij. Ze reed met een auto van het paleis naar het parlement en niet zoals gebruikelijk in een koets.

6 uur geleden
Meerdere doden na schietpartij op school in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker negen mensen zijn omgekomen bij een schietpartij op een school in Rusland. Het gaat om zeven leerlingen, een leraar en een andere volwassene. Er zijn bovendien zeker 32 gewonden gevallen in de leeftijd van 7 tot 62 jaar. Twintig van hen zijn opgenomen in ziekenhuizen, onder wie achttien kinderen.

7 uur geleden
Verenigde Naties en Arabische Liga laken geweld in Israël

GENÈVE/CAÏRO (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben hun grote zorg uitgesproken over de escalatie van het geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Het Hoge Commissariaat van de VN voor de Mensenrechten liet weten dat de VN er "het geweld, elke aansporing daartoe, alle etnische verdeeldheid en de provocaties" veroordelen.

8 uur geleden
Doden en gewonden bij luchtaanvallen op Gazastrook

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA) - Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 25 mensen om het leven gekomen, onder wie negen kinderen. Ruim 125 mensen zijn gewond geraakt. Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn bij de aanvallen vijftien Palestijnse strijders gedood.

9 uur geleden
Eerste besmetting in 2 maanden in Australische deelstaat Victoria

SYDNEY (ANP/RTR) - In de Australische deelstaat Victoria is dinsdag voor het eerst in meer dan twee maanden tijd een vermoedelijk lokaal opgelopen besmetting met het coronavirus vastgesteld.

12 uur geleden
China meldt laagste bevolkingsgroei sinds begin eenkindpolitiek

PEKING (ANP/RTR) - China kende de afgelopen tien jaar de laagste bevolkingsgroei sinds de invoering van de eenkindpolitiek in de jaren zeventig, waarbij ieder stel maar één kind mocht krijgen. Dat blijkt uit de volkstelling van 2020, waarvan het nationale statistiekbureau dinsdag de resultaten bekend heeft gemaakt.

13 uur geleden