Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nauwelijks extra bedden voor Oekraïense vluchtelingen

Nauwelijks extra bedden voor Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen is de afgelopen dagen nauwelijks toegenomen. Het aantal bedden is nog steeds wel voldoende om de stijging van het aantal ontheemden onderdak te bieden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Er worden nu 36.678 Oekraïners door gemeenten opgevangen; een krappe duizend vluchtelingen meer dan donderdag. Het aantal beschikbare bedden is met slechts driehonderd toegenomen tot 45.462.

Bij de gemeenten staan nu ruim 56.860 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Niet alle Oekraïners zitten in een opvanglocatie van de gemeente.

Afspraken

Voor 23 mei moeten gemeenten 50.000 opvangplekken hebben gerealiseerd, zo spraken kabinet en gemeenten begin maart af. Gemeenten worden met klem verzocht om daar bovenop, voor 23 juni, nog eens 25.000 extra noodopvangplekken te regelen.

Gemeenten worden in de steeds moeilijker wordende zoektocht naar noodopvanglocaties binnenkort bijgestaan door de Nationale Opvang Organisatie (NOO), zo heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) recent aan burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio's laten weten. Deze NOO heeft contacten met verschillende aanbieders van noodopvang, zoals vakantieparken, hotels en cruiseschepen. De organisatie kan bemiddelen.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

17 minuten geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

1 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

4 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

5 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

6 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

7 uur geleden