Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuurorganisaties willen bouw woningen op Soestdijk tegenhouden

Natuurorganisaties willen bouw woningen op Soestdijk tegenhouden

AMERSFOORT (ANP) - Natuurmonumenten, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht en Het Utrechts Landschap hebben donderdag bij de Raad van State bezwaar ingediend tegen de bouw van bijna honderd woningen op het terrein van Paleis Soestdijk. De natuurbeheerders vinden dat de bouw de bijzondere natuur op het landgoed te veel aantast en willen dat de hoogste bestuursrechter er een stokje voor steekt.

Het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard is in particuliere handen. De nieuwe eigenaar wil in de paleistuinen horeca en een hotel bouwen en er evenementen gaan organiseren. De drie natuurorganisaties zijn het er niet mee eens dat de bouw van woningen op het voormalige marechausseeterrein in het bos naast het paleis nodig zou zijn om de begroting sluitend te krijgen. "Paleis Soestdijk is erfgoed van nationaal belang", stellen zij. "Het is onacceptabel dat bouwen in de natuur de oplossing is voor een financieel tekort."

De nieuwe eigenaar van het voormalige paleis bestrijdt niet dat woningbouw nodig is om restauratie van het paleis en de omgeving te bekostigen. Na veel bezwaren zijn de bouwplannen meerdere keren aangepast. Nu is het de bedoeling dat het voormalige marechausseeterrein deels wordt bebouwd. Voor het noodzakelijke kappen van bomen wordt elders op het terrein nieuw bos aangeplant.

Soestdijk maakt deel uit van Natuurnetwerk Nederland (NNN). In dit netwerk mag de natuur niet worden aangetast. Omdat het in de bossen rond het paleis heel lang heel stil is geweest, leven er allerlei bijzondere soorten, zoals de ringslang, de ransuil en de das. Volgens de bezwaarmakers deugt er van alles niet aan beschermende maatregelen die voor flora en fauna zijn verzonnen. Ook de berekening van de stikstofuitstoot en milieuhinder door bewoning klopt niet, zeggen zij.

Meer uit Binnenland

Acht keer onderzoek naar schieten politie in eerste helft 2022

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van 2022 heeft de Rijksrecherche acht incidenten onderzocht waarbij de politie heeft geschoten met het dienstwapen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

7 minuten geleden
Omgekeerde vlaggen Nijeveen moeten weg voor nationale herdenking

MEPPEL (ANP) - De omgekeerde vlaggen en linten die zijn opgehangen in het Drentse Nijeveen (gemeente Meppel) moeten weg zijn voor de Nationale Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, op 15 augustus. Vanaf 18 augustus mogen er in Nijeveen weer omgekeerde vlaggen worden opgehangen en die mogen dan minimaal zes weken blijven hangen.

48 minuten geleden
'Tropenrooster' voor sommige vaccinatie- en testlocaties

ROTTERDAM (ANP) - Vaccinatie- en testlocaties van de GGD sluiten de komende dagen soms eerder vanwege de verwachte hittegolf. Onder meer Rotterdam-Rijnmond laat dinsdag weten dat alle locaties tussen 10 en 13 augustus slechts tot 13.00 uur geopend zijn.

1 uur geleden
Nog geen problemen voor levensmiddelenindustrie door droogte

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse levensmiddelenindustrie ondervindt nog geen problemen door de droogte. Dat laat een woordvoerder van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) weten. "We hebben het op de radar, maar we hebben hier nog geen signalen over ontvangen", aldus de zegsman.

1 uur geleden
Hoeveelheid water in Maas en Rijn daalt snel

LELYSTAD (ANP) - De afvoer van rivierwater in de Maas is de laatste dagen erg snel gedaald. Rijkswaterstaat denkt dat dat komt doordat in België de stand van de stuwen in de Maas is aangepast, aangezien het ook in dat land droog en warm is. De Maas is een regenrivier die water krijgt uit Frankrijk en België. De rivier voert op dit moment bij Maastricht nog maar 25 kubieke meter water per seconde af, aldus Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Nog eens 5600 extra crisisnoodopvangplekken asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Alle 25 veiligheidsregio's moeten ieder nog eens 225 extra crisisnoodopvangplekken regelen. Deze ruim 5600 plekken komen bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisplekken. Daarnaast moeten de niet gebruikte opvangplekken voor Oekraïners de komende tijd worden benut voor de noodopvang van asielzoekers. Dit extra hulpverzoek heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) bij de burgemeesters van het Veiligheidsberaad neergelegd.

2 uur geleden
Nationaal Hitteplan gaat woensdag weer in

BILTHOVEN (ANP) - Het Nationaal Hitteplan gaat vanaf woensdag weer in en geldt voor alle provincies. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De komende dagen wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom blijft het plan waarschijnlijk actief tot na het weekend.

3 uur geleden