Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuurorganisaties willen bouw woningen op Soestdijk tegenhouden

Natuurorganisaties willen bouw woningen op Soestdijk tegenhouden

AMERSFOORT (ANP) - Natuurmonumenten, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht en Het Utrechts Landschap hebben donderdag bij de Raad van State bezwaar ingediend tegen de bouw van bijna honderd woningen op het terrein van Paleis Soestdijk. De natuurbeheerders vinden dat de bouw de bijzondere natuur op het landgoed te veel aantast en willen dat de hoogste bestuursrechter er een stokje voor steekt.

Het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard is in particuliere handen. De nieuwe eigenaar wil in de paleistuinen horeca en een hotel bouwen en er evenementen gaan organiseren. De drie natuurorganisaties zijn het er niet mee eens dat de bouw van woningen op het voormalige marechausseeterrein in het bos naast het paleis nodig zou zijn om de begroting sluitend te krijgen. "Paleis Soestdijk is erfgoed van nationaal belang", stellen zij. "Het is onacceptabel dat bouwen in de natuur de oplossing is voor een financieel tekort."

De nieuwe eigenaar van het voormalige paleis bestrijdt niet dat woningbouw nodig is om restauratie van het paleis en de omgeving te bekostigen. Na veel bezwaren zijn de bouwplannen meerdere keren aangepast. Nu is het de bedoeling dat het voormalige marechausseeterrein deels wordt bebouwd. Voor het noodzakelijke kappen van bomen wordt elders op het terrein nieuw bos aangeplant.

Soestdijk maakt deel uit van Natuurnetwerk Nederland (NNN). In dit netwerk mag de natuur niet worden aangetast. Omdat het in de bossen rond het paleis heel lang heel stil is geweest, leven er allerlei bijzondere soorten, zoals de ringslang, de ransuil en de das. Volgens de bezwaarmakers deugt er van alles niet aan beschermende maatregelen die voor flora en fauna zijn verzonnen. Ook de berekening van de stikstofuitstoot en milieuhinder door bewoning klopt niet, zeggen zij.

Meer uit Binnenland

Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

1 uur geleden
Explosief gevonden bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen heeft de Explosieven Opruimingsdienst zaterdagavond een verdacht pakketje meegenomen en onschadelijk gemaakt. Er zat hoogstwaarschijnlijk een explosief in, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond.

1 uur geleden
Nederlandse: gesprek met familie in Gaza voelde als afscheid

DEN HAAG (ANP) - Grote zorgen zijn er bij Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom, nu de situatie in Gaza met de dag verslechtert. De stichting plant bomen in de Palestijnse gebieden en "werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen", aldus de website. De schoonfamilie van Van der Most komt uit Gaza en een deel van hen is nog in het noorden. Vrijdag heeft ze familieleden, onder wie haar zwager in Gaza-Stad, gesproken die vertelden wat ze meemaken. Het telefoongesprek voelde voor haar als afscheid nemen, zegt ze.

1 uur geleden
Dronken bestuurder zonder rijbewijs opgepikt door dronken vriend

BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.

1 uur geleden
Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

1 uur geleden
Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

6 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

6 uur geleden