Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

De natuurherstelwet, die de kaalslag van de natuur zou moeten stoppen, maar volgens tegenstanders boeren en bedrijven in de weg zit, is na verhitte debatten en onderhandelingen aangenomen door het Europees Parlement. Maar doordat onder meer Nederland zich ertegen heeft gekeerd, ontbrak de vereiste steun van een royale meerderheid van de EU-lidstaten.

Doordat Oostenrijk intern verdeeld was over de wet, wilde het land die niet steunen. Maar de groene milieuminister Leonore Gewessler schaart zich er nu toch achter, zei ze zondag op een persconferentie. Ze wil maandag, als ze met haar EU-collega's in Luxemburg bijeenkomt, vóór de wet stemmen.

Voor- en tegenstand

Of de wet maandag inderdaad de goedkeuring van de vereiste royale meerderheid van de EU-lidstaten krijgt, is nog onzeker. Het is niet uitgesloten dat een voorstander als Slowakije juist in omgekeerde richting overloopt. Maar daarvoor zien EU-diplomaten tot dusver geen aanwijzingen.

De natuurherstelwet is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke trofee in de strijd voor natuur en klimaat, maar dus ook voor de steeds luidruchtigere beweging van mensen die vinden dat het te hard gaat. Tegen de wet is onder meer veel weerstand onder boeren, die al grote moeite hebben om aan de huidige regelgeving te voldoen en nog strengere milieuregels als een bedreiging voor hun bedrijven zien. Pleitbezorgers wijzen er juist op dat het behoud van de soortenrijkdom cruciaal is voor de natuur én voor het remmen van klimaatverandering.

De voorstanders van de wet was er veel aan gelegen om die nog deze maand goed te keuren. Over twee weken neemt Hongarije het EU-voorzitterschap over, en dan zou de kans volgens hen voorlopig verkeken zijn. Bovendien treedt er een nieuwe Europese Commissie aan, die een minder voortvarend klimaat- en milieubeleid lijkt te willen voeren dan de vorige. Ook meerdere lidstaten koesteren minder ambities op dat vlak dan voorheen.

Meer uit Buitenland

Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

1 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

1 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

3 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

10 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

10 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

11 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

11 uur geleden