Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuurbeschermers hopen op 'Parijsmoment' voor soortenrijkdom

Natuurbeschermers hopen op 'Parijsmoment' voor soortenrijkdom

AMSTERDAM (ANP) - Het Klimaatakkoord van Parijs moet de komende twee weken in Montreal een tegenhanger krijgen op het gebied van natuur en biodiversiteit. Dat is de vurige wens van natuurorganisaties als het Wereld Natuur Fonds (WWF), Greenpeace en IUCN. De Canadese stad is het toneel van een belangrijke VN-top over de soortenrijkdom op aarde. Volgens veel onderzoeken is het daar slecht mee gesteld.

"Falen is geen optie", stelt het WWF over de top, de COP15. De organisatie becijfert dat zo’n 1 miljoen soorten dreigen uit te sterven. De gemiddelde populatiegrootte van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen is sinds 1970 met 69 procent afgenomen volgens het Living Planet Report.

"Je kunt kiezen: of je gaat er nu iets aan doen, of je zult gaan merken dat je er niks aan gedaan hebt. Uitgestorven is voor altijd", beaamt Coenraad Krijger. Hij is directeur van de Nederlandse afdeling van natuurorganisatie IUCN. De organisatie is vooral bekend van de Rode lijsten van bedreigde dier- en plantensoorten. Die zijn steeds langer geworden.

Doelen bijwerken

Om de neerwaartse trend te keren, riepen wereldleiders in 1992 het Biodiversiteitsverdrag in het leven. De achteruitgang ging echter door. Het verdrag heeft daarom een grondige update nodig, vinden natuurbeschermers.

Elke tien jaar worden de doelen in het verdrag bijgewerkt. Dat gebeurt nu met vertraging als gevolg van de coronapandemie. Krijger hoopt dat landen de wetenschap volgen en niet "haalbaar en betaalbaar" als uitgangspunt hanteren. "Het zijn keuzes", benadrukt hij.

'De belangen zijn groot'

Een belangrijk doel voor natuurorganisaties is het sterk uitbreiden van de beschermde natuur. In Montreal ligt een voorstel op tafel om in 2030 minimaal 30 procent van het land en zoetwatergebieden én 30 procent van de wereldzeeën een beschermde status te geven. Op Nederlandse schaal is dat een gebied ter grootte van de provincie Utrecht. Een ander punt dat Krijger belangrijk vindt, is dat landen stoppen met het subsidiëren van activiteiten die schadelijk zijn voor de natuur.

De natuur beter beschermen is in een druk land als Nederland niet altijd te verenigen met landbouw, woningbouw of andere economische activiteiten. Voldoen aan aangescherpte doelen zal daarom niet gemakkelijk worden, denkt de IUCN-directeur. Er is ook weerstand. "Er wordt gewoon heel veel geld verdiend met een manier van landgebruik die de natuur ontzettend schaadt. De belangen zijn groot." Volgens Krijger zal bijvoorbeeld de landbouw veel duurzamer moeten worden.

Greenpeace benadrukt dat mooie doelen stellen niet genoeg is. "Er moet ook worden afgesproken hoé die doelen worden gehaald en wie wat moet doen." Ook bedrijven, banken en maatschappelijke organisaties moeten worden betrokken, vult Krijger aan. Als zij niet meedoen, gaat het volgens hem zeker niet lukken om de soortenrijkdom te redden.

Meer uit Buitenland

Rechter LA verbiedt willekeurige controles immigratiedienst ICE

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter in Los Angeles heeft immigratiedienst ICE verboden daar mensen zonder reden aan te houden voor ondervraging. Mensenrechtenorganisaties hadden een zaak aangespannen, omdat agenten van ICE zouden selecteren op onder meer huidskleur en spreektaal.

2 uur geleden
Familie: Palestijns-Amerikaanse man doodgeslagen door kolonisten

RAMALLAH (ANP/RTR) - Een Palestijns-Amerikaanse man uit Florida is volgens zijn familie op de Westelijke Jordaanoever doodgeslagen door Israëlische kolonisten. Ook het Palestijnse persbureau WAFA bericht over het incident, op basis van medische bronnen in het gebied.

2 uur geleden
Zelensky bevestigt dat de VS weer wapens leveren

KYIV(ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten gaan verder met het leveren van wapens aan Oekraïne. President Volodymyr Zelensky zei vrijdag daarover toezeggingen te hebben gekregen. "Volgens alle berichten zijn de wapenleveringen hervat", aldus de president in een videoboodschap.

12 uur geleden
Amerikaans hof oordeelt tegen deal met vermeend brein 9/11

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.

12 uur geleden
Trump op bezoek in overstromingsgebied Texas

HOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Trump en zijn vrouw Melania gaven hulpverleners de hand om ze te bedanken. Ook ontmoetten ze nabestaanden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.

13 uur geleden
Overleg over tweestatenoplossing Israël Palestina nu eind juli

NEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.

14 uur geleden
Toeschouwer gedood bij stierenrennen in Zuid-Frankrijk

GÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.

15 uur geleden