Natuurbeheerders willen rust in de kraamkamer van de natuur
AMERSFOORT (ANP) - Boswachters van de vier grote natuurbeheerders in Nederland maken zich zorgen over de coronadrukte in de natuur, nu het broedseizoen voor de deur staat. Op veel plaatsen hebben zij de afgelopen dagen borden geplaatst en spandoeken opgehangen met de tekst 'welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur', in de hoop dat recreanten daaruit begrijpen dat ze zich een beetje rustig moeten houden.
Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en LandschappenNL beheren samen zo'n 500.000 hectare natuur in Nederland. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het in alle natuurgebieden veel drukker. "Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee", aldus boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten. Niet alle nieuwe bezoekers weten dat ze hun hond aan de lijn moeten houden, op de paden moeten blijven en geen afval moeten achterlaten.
In het broedseizoen, dat medio maart begint, zoeken dieren overal een plek om te nestelen, te broeden en te baren. Planten en bomen vormen nieuwe knoppen en lopen weer uit. Wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebied trekken kunnen nu extra veel schade aanrichten, aldus de natuurbeheerders. Sommige broedgebieden zijn zo kwetsbaar dat ze helemaal op slot gaan. Dat staat op borden aangegeven. De natuurbeheerders controleren of recreanten dergelijke verboden naleven. Het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politievakbonden en de politie hebben een akkoord bereikt over het vroegpensioen. Politiemedewerkers uit het jaar 1961 kunnen drie jaar voor hun AOW stoppen met werken en dat overbruggen met een politie-uitkering, is in de overeenkomst afgesproken.
7 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - De verdeling van het geld dat wordt ingezameld via Giro555 voor de slachtoffers in het Midden-Oosten staat nog niet vast. Dat meldt een woordvoerder van de samenwerkende hulporganisaties (SHO) achter Giro555 naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. De krant meldt dat er binnen enkele deelnemende omroepen bezwaren zouden zijn tegen de manier waarop geld wordt verdeeld. NPO, RTL en Talpa werken gezamenlijk mee aan een actiedag op 16 oktober.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Samenwerkende hulporganisaties openen Giro555 voor "alle slachtoffers van het escalerende geweld in het Midden-Oosten", zo wordt gemeld in een persbericht. Volgens de organisaties hebben honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië dringend humanitaire hulp nodig om te overleven.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Ze wist al enkele maanden dat ze het zou worden, maar donderdag gaat Carola Schouten officieel aan het werk als burgemeester van Rotterdam. Donderdagmiddag zal de gemeenteraad haar installeren als eerste burger van de stad voor een periode van zes jaar. Het is de eerste keer dat Rotterdam een vrouw krijgt als burgemeester.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De meeste gerechtsdeurwaarders (81 procent) hebben het afgelopen jaar minstens één keer te maken gehad met agressie. Dat meldt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) op basis van een representatief onderzoek van bureau Ipsos I&O.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Zuiderzeeweg in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een motorrijder omgekomen nadat die van de weg was geraakt. De politie achtervolgde de bestuurder "mogelijk" kort voor het dodelijke ongeval, zegt een woordvoerster van de politie.
4 uur geledenZEIST (ANP) - De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. "De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen", zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.
7 uur geleden