Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuur & Milieu wil met plan CO2-uitstoot vervoer halveren 

Natuur & Milieu wil met plan CO2-uitstoot vervoer halveren 

UTRECHT (ANP) - Nederlanders moeten minder afhankelijk van hun eigen auto's worden, vindt Natuur & Milieu. De organisatie heeft een uitgebreid plan opgesteld om dat mogelijk te maken. Onderzoeksbureau CE Delft concludeert in een doorrekening dat daarmee de CO2-uitstoot van mobiliteit tegen 2030 bijna kan halveren ten opzichte van 1990.

Beter openbaar vervoer in de regio, veel meer elektrisch (deel)vervoer en duurzamer vrachtvervoer met schone voertuigen zijn een greep uit de maatregelen die de organisatie voorstelt. Ook het beprijzen van vervuiling en gratis ov voor mensen met lage inkomens staan op de lijst van in totaal 27 maatregelen.

Naast veranderingen in de manier waarop we reizen, pleit Natuur & Milieu voor maatregelen die reizen simpelweg minder nodig maken. Een belangrijk punt is dat voorzieningen die belangrijk zijn voor mensen weer dichterbij gebracht moeten worden. Voor veel mensen op het platteland en in voorsteden zijn voorzieningen volgens de opstellers van het rapport te ver weg komen te liggen. Ook verdere digitalisering kan autoritten minder nodig maken.

Doorgaan op de huidige voet is volgens Natuur & Milieu geen optie, want dan worden de klimaat- en stikstofdoelen niet gehaald. "Met deze frisse kijk op reizen laten we zien hoe het anders kan en moet", klinkt het.

"We reizen steeds meer, sneller en verder en meestal kiezen we automatisch voor de auto", schetst directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. Met al die autoritten worden veel CO2 en stikstofoxiden uitgestoten. Ondanks maatregelen om het vervoer schoner te maken, bijvoorbeeld door elektrische auto's te stimuleren, daalt die uitstoot maar langzaam. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft eerder becijferd dat de uitstoot van de mobiliteitssector slechts zo'n 13 procent zal afnemen tot 2030.

In het rapport pleit de milieuorganisatie voor de aanleg van 'plattelandshubs' aan de randen van steden en dorpen. Van daaruit moeten mensen snel met het ov naar hun werk of het centrum kunnen reizen. Over het resterende autovervoer moet wat de organisatie betreft een bedrag per kilometer worden betaald dat wordt gebaseerd op de uitstoot van het voertuig, het tijdstip en de plaats. Met een elektrische auto buiten de spits rijden wordt dan goedkoper dan met een benzine- of dieselauto aansluiten in de spits.

Meer uit Binnenland

Systeem voor claim reiskosten bij NS plat door storing

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen vrijdag geen claim voor een compensatie van hun reiskosten indienen bij de NS. Het systeem ligt plat. Een woordvoerder van de NS bevestigt berichtgeving hierover van Hart van Nederland. "We krijgen heel veel aanvragen en hebben het sterke vermoeden dat ook bots aan het werk zijn die veel aanvragen tegelijk doen."

40 minuten geleden
Wiersma laat beoordeling glyfosaat aan autoriteit na kankerstudie

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil niet vooruitlopen op een eventuele nieuwe beoordeling voor onkruidbestrijder glyfosaat. Een nieuw onderzoek met ratten stelt dat het middel mogelijk kankerverwekkend is. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) komt binnenkort met een oordeel over de studie, dat wil de BBB-minister afwachten.

47 minuten geleden
Waarschuwing voor kankerverwekkende kleurstof in roerspatel Wibra

EPE (ANP) - Winkelketen Wibra roept een kunststof roerspatel terug, omdat die schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Bij gebruik kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen, staat in een oproep, die ook is verspreid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

49 minuten geleden
Veilig Thuis onderzoekt situatie voor dood Jeffrey en Emma

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Veilig Thuis Groningen opgedragen onderzoek te doen naar de situatie van de kinderen Jeffrey en Emma, die door hun vader gedood werden. Veilig Thuis Groningen ondersteunt en adviseert bij huiselijk geweld en kindermishandeling. De inspectie wil dat de organisatie de meldingen en zorg voorafgaand aan de dood van de kinderen en hun vader uit Beerta in kaart brengt.

53 minuten geleden
Veldkamp spreekt buitenlandministers Israël en Iran na escalatie

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) heeft na de escalatie in het Midden-Oosten gesproken met zijn Iraanse en Israëlische ambtsgenoten. Voor de ministerraad licht de demissionaire bewindsman niet toe wat hij met hen heeft besproken. Net als premier Dick Schoof roept de minister op tot de-escalatie na de Israëlische aanval op nucleaire doelen in Iran.

1 uur geleden
Premier Schoof roept op tot de-escalatie na aanval op Iran

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof roept op tot "onmiddellijke de-escalatie" na de Israëlische aanval op nucleaire doelen in Iran. "Alarmerende aanvallen in het Midden-Oosten. Nederland roept alle partijen op om de rust te bewaren en zich te onthouden van verdere aanvallen en vergeldingen. In het belang van de stabiliteit in de regio is onmiddellijke de-escalatie noodzakelijk", liet de demissionaire minister-president op X weten.

1 uur geleden
Kabinet betreurt stap Israël om Iran aan te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet betreurt het dat Israël doelen in Iran heeft aangevallen. "Wij betreuren dat Israël tot deze stap nu is overgegaan", zei minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) vlak voor het begin van de ministerraad. "Wij vinden het van belang dat het nu niet verder escaleert."

1 uur geleden