Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuur & Milieu: waterkwaliteit kleine wateren blijft onder druk

Natuur & Milieu: waterkwaliteit kleine wateren blijft onder druk

UTRECHT (ANP) - De kwaliteit van het water in kleine wateren, zoals sloten, vennen en grachten, is nog steeds niet goed. Dat meldt Stichting Natuur & Milieu op basis van het landelijk burgeronderzoek Vang de Watermonsters, waarbij in 1680 wateren metingen zijn gedaan. 80 procent van de wateren scoort onvoldoende, aldus Natuur & Milieu.

Het onderzoek is voor de vierde keer uitgevoerd. Het beeld dat eruit naar voren kwam, is vergelijkbaar met de resultaten in de afgelopen drie jaar. Zogenoemd validatieonderzoek door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bevestigt de tegenvallende resultaten. Deze organisatie concludeert dat "de kwaliteit van de Nederlandse oppervlaktewateren inmiddels langdurig onder druk staat".

Volgens NIOO-KNAW krijgen planten en dieren in en rond het water door de aanhoudende slechte water- en oeverkwaliteit geen gelegenheid te herstellen. Het ecologische systeem wordt mogelijk verstoord door bestrijdingsmiddelen, microvervuilers zoals microplastics, medicijn- en drugsresten en onbekende stoffen. Ook moet er volgens de organisatie gekeken worden naar "het beheer van de wateren zoals het schonen van sloten of maaien van opkomende planten".

Natuur & Milieu wil dat de problemen sneller worden aangepakt. "Wij pleiten voor het slim combineren van oplossingen, die tegelijkertijd stikstof en CO2-uitstoot verminderen, waterkwaliteit verbeteren en bijdragen aan natuurherstel", aldus Rob van Tilburg, directeur Programma's.

Aan de vierde editie van het burgeronderzoek deden bijna 4000 mensen mee door een sloot of ander water te nomineren voor onderzoek. Een groep van 425 burgerwetenschappers deed, na instructies van NIOO-KNAW, metingen. Professionele onderzoekers analyseerden de resultaten en deden op 135 plekken een zogenoemde validatiemeting.

Het onderzoek is een initiatief van onder meer Natuur & Mileu, ASN Bank en zes waterschappen.

Meer uit Binnenland

14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

5 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

6 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

6 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

7 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

8 uur geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

8 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

9 uur geleden