Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuur & Milieu: veel zonnestroom mogelijk op distributiecentra

Natuur & Milieu: veel zonnestroom mogelijk op distributiecentra

UTRECHT (ANP) - Als distributiecentra massaal zonnepanelen op hun dak leggen, dan kunnen ze volgens Natuur & Milieu genoeg stroom opwekken om de helft van al het Nederlandse vrachtvervoer elektrisch aan te drijven. Volgens de organisatie doen bedrijven er verstandig aan om het opwekken van energie en de overstap op elektrische vrachtwagens tegelijk aan te pakken. Zeker aangezien vrachtwagens die op fossiele brandstoffen rijden over enkele jaren al niet meer welkom zijn in tientallen stadscentra.

De organisatie wijst erop dat steeds meer gemeenten zogeheten zero-emissiezones aankondigen, gebieden waarin geen schadelijke stoffen meer in de lucht mogen komen. De bevoorrading van dertig tot veertig stadscentra zal vanaf 2025 moeten gebeuren met schone voertuigen die op elektriciteit of waterstof rijden. De stroom die hiervoor nodig is, kunnen bedrijven volgens berekeningen van de milieuorganisatie dus grotendeels zelf opwekken.

Nu laten bedrijven volgens Natuur & Milieu hierin nog veel kansen liggen. Ze voelen "niet altijd de urgentie" of lopen tegen praktische problemen aan, schrijft de milieuorganisatie in een rapport. Van de bedrijfsdaken met een oppervlakte boven de 1000 vierkante meter was begin vorig jaar nog 88 procent leeg, becijferen de onderzoekers. "Deze daken bieden dus nog ruimte voor een substantiële hoeveelheid opwek duurzame energie."

Bijkomend voordeel van zonnestroom opwekken bij distributiecentra is dat elektriciteitsnetten dan minder verzwaard hoeven te worden. Het Nederlandse elektriciteitsnet loopt nu al op veel plaatsen tegen zijn grenzen aan. Daardoor kan groene stroom niet meer overal aan het net worden geleverd. Dit probleem doet zich niet voor als de stroom ter plekke wordt gebruikt.

Meer uit Binnenland

Snelrechtzittingen voor eerste 14 verdachten van AZ-rellen

ALKMAAR (ANP) - De eerste veertien verdachten van de recente rellen in het AZ-stadion moeten dinsdag en woensdag voor de politierechter van de rechtbank in Alkmaar verschijnen. De rechtbank houdt dan themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.

31 minuten geleden
Voorarrest verdachte dodelijke schietpartij in Katwijk verlengd

KATWIJK (ANP) - De rechter-commissaris heeft het voorarrest verlengd van de 18-jarige Katwijker die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in zijn woonplaats. De verdachte blijft in elk geval veertien dagen langer vastzitten.

34 minuten geleden
Staat zal vaker andere advocaten inschakelen dan landsadvocaat

DEN HAAG (ANP) - De Staat zal vaker andere advocatenkantoren inschakelen dan landsadvocaat Pels Rijcken, laat het ministerie van Justitie vrijdag weten. Daarmee volgt het kabinet een advies op van een speciale commissie, die werd ingezet nadat een grootschalige fraudezaak bij Pels Rijcken aan het licht was gekomen. Een topman van het kantoor kon jarenlang miljoenen euro's wegsluizen naar privérekeningen.

43 minuten geleden
Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

DEN HAAG (ANP) - De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De subsidie voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt daarnaast verhoogd met 4 miljoen euro tot een totaal van 12 miljoen euro. Bij een symposium over de herdenkingsperiode noemde de bewindsman dit in een speech "pijnlijk" en "helemaal geen feestje".

53 minuten geleden
Gemeenten springen bij voor hulp gezinnen die toeslagen mislopen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die financieel in de knel zitten als gevolg van tegenstrijdige overheidsregelingen, krijgen voorlopig hulp via de bijzondere bijstand die door gemeenten wordt verstrekt. Het kabinet koopt daarmee tijd om met een structurele oplossing te komen voor dit probleem, dat al jaren bekend is maar tot nu toe niet is aangepakt.

1 uur geleden
Almere net op tijd met plan voor huisvesting statushouders

ALMERE (ANP) - De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

1 uur geleden
Politieagent vervolgd voor veroorzaken dodelijk ongeluk Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Een politieagent wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Eindhoven vorig jaar december, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 31-jarige motorrijder uit Eindhoven is daarbij overleden. Het OM vervolgt de agent onder meer omdat hij de maximale snelheid "zeer fors overschreden heeft", terwijl daar volgens het OM geen dringende reden voor was.

1 uur geleden