Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."

Volgens Demmers is het goed dat het kabinet de verkiezingsuitslag serieus neemt. "Maar met dit besluit schuiven plannen zoals de regeling voor piekbelasters naar achteren." Demmers benadrukt dat verandering en tempo in de stikstofaanpak nodig blijven, omdat "onze kwetsbaarste natuurgebieden op omvallen staan". Maar ook boeren blijven langer in onzekerheid, de bouw van huizen moet langer wachten en het verzwaren van het elektriciteitsnet gaat trager, aldus Demmers.

Vrijdagavond werd helder dat het CDA 2030 als deadline voor de stikstofdoelen van tafel wil. In dat jaar zou de stikstofuitstoot met de helft gereduceerd moeten zijn, zo staat in het regeerakkoord. Natuur & Milieu wil dat het kabinet aan dat doel vasthoudt. "Júist nu is het cruciaal voor iedereen dat we rap aan de slag gaan, en dat we niet gaan vertragen. Geschuif en gemorrel aan jaartal en doelen leiden alleen maar af, en dat helpt uiteindelijk niemand."

Meer uit Binnenland

XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemt de blokkade op Koningsdag onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.

2 uur geleden
Koning Willem-Alexander en gezin vieren Koningsdag in Emmen

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander viert zijn 57e verjaardag samen met koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane in Emmen. Het koninklijk gezin en leden van de koninklijke familie lopen op Koningsdag een route door de stad in de provincie Drenthe, waarbij thema's als cultuur, innovatie en sport aan bod komen. De wandeling begint om 11.00 uur en wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

2 uur geleden
Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

EMMEN (ANP) - De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert op Koningsdag in Emmen. De republikeinen willen dat de koning een stuk minder gaat verdienen en dat hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting gaat betalen. In plaats van de 1,1 miljoen euro die Willem-Alexander nu jaarlijks ontvangt, hoeft de koning volgens Republiek niet meer te verdienen dan de balkenendenorm. Die ligt nu op zo'n 233.000 euro per jaar. De beweging is een handtekeningenactie gestart die zaterdag officieel wordt afgetrapt.

2 uur geleden
Man raakt gewond na val van steiger Westertoren Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdag even voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van een steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.

5 uur geleden
Gewonde door brand in woning Oosterhout, explosies gehoord

OOSTERHOUT (ANP) - In een woning in het Brabantse Oosterhout heeft een grote brand gewoed na een explosie. De bewoonster van het pand aan Langenhof is zwaargewond geraakt. Ze is met zware brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd. Negen huizen werden ontruimd en de bewoners werden in de omgeving opgevangen, meldt de veiligheidsregio.

5 uur geleden
Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

8 uur geleden
Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

8 uur geleden