Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Naturalis viert 200-jarig bestaan met koning en astronaut

Naturalis viert 200-jarig bestaan met koning en astronaut

LEIDEN (ANP) - Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden bestaat tweehonderd jaar en viert dat komende dinsdag met onder anderen koning Willem-Alexander en astronaut André Kuipers.

Alexanders voorvader Willem I, die zelf een natuurhistorische collectie had, richtte het museum in 1820 op als 's Rijks Museum van Natuurlijke Historie. De huidige koning opent er dinsdagmiddag de jubileumviering met een bezoek aan de speciale en nieuwe tentoonstelling Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis.

De expositie gaat ook tweehonderd dagen duren. Er worden 25 topstukken uit de voor publiek ontoegankelijke 'collectietoren' getoond, waaronder de uitgestorven Kaapse leeuw en en het oudste herbarium ter wereld, het En Tibi. Verder mocht een aantal Nederlanders een keuze uit de verzameling maken voor de presentatie.

Gala

Onderdeel van de opening van het jubileumjaar dinsdag is ook het Gala van de Biodiversiteit. Diverse sprekers, onder wie astronaut André Kuipers, vertellen hoe zij de natuur ervaren.

Naturalis, dat ook een onderzoeksinstituut is en voluit Naturalis Biodiversity Center heet, omvat 42 miljoen objecten, een enorme bron voor wetenschappers. De omvang is ook te danken aan fusies met andere collecties. De naam Naturalis wordt pas gebruikt sinds de opening van het nieuwe gebouw in 1998 door de toenmalige koningin Beatrix.

Ter gelegenheid van het jubileum worden twee boeken gepubliceerd. In Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis beschrijven zeventig experts in tweehonderd verhalen de hoogtepunten uit tweehonderd jaar verzamelen. In Wie wat bewaart nemen wetenschappers en auteurs Freek Vonk en Menno Schilthuizen de lezers meer in de geschiedenis van het instituut.

Meer uit Binnenland

NS laat extra treinen rijden op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

1 uur geleden
Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

AMSTERDAM (ANP) - De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. Het beeld, dat hij schoot voor persbureau Reuters, is van een vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt die was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

1 uur geleden
Raad van State: disfunctioneren van rechtsstaat ligt op de loer

DEN HAAG (ANP) - De democratische rechtsstaat functioneert weliswaar, maar staat onder druk, ziet de Raad van State. "Daarom is blijvende aandacht, versterking én doorontwikkeling nodig om de rechtsstaat weerbaar en vitaal te houden", schrijft het hoogste adviesorgaan van de regering in een beschouwing in het donderdag verschenen jaarverslag. Als de kwetsbare vertrouwensrelatie tussen overheid en burgers en tussen burgers onderling niet verbetert, ligt "disfunctioneren van de rechtsstaat op de loer", waarschuwt de RvS.

1 uur geleden
TUI past reisbeschrijvingen aan na kritiek op tekst over Suriname

RIJSWIJK (ANP) - TUI heeft enkele tientallen teksten bij reisbestemmingen met een koloniaal verleden aangepast. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. TUI is na kritiek op een beschrijving van een rondreis door Suriname extra kritisch gaan kijken naar de teksten.

1 uur geleden
Almelose kruisboogschutter afwezig bij spreekrecht nabestaanden

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) uit Almelo, die in hoger beroep terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, is donderdag afwezig op de tweede zittingsdag van het hoger beroep. Op het programma staat het spreekrecht van de nabestaanden.

2 uur geleden
Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

8 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

9 uur geleden