Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Natte weersomstandigheden zaten aardappelboer dwars

Natte weersomstandigheden zaten aardappelboer dwars

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse akkerbouwers hebben vorig jaar minder aardappelen geoogst. Doordat het najaar uitzonderlijk nat was, konden boeren niet alle aardappels uit de grond halen. De kans is groot dat boeren ze door de vorst in januari definitief niet zullen oogsten.

Akkerbouwers rooiden per hectare akkergrond gemiddeld 45,8 ton consumptieaardappelen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is bijna 3 procent minder dan een jaar eerder. Ook de totale oppervlakte waarop boeren aardappelen verbouwden, kromp vorig jaar licht.

Voor de teelt van uien was 2023 een beter jaar. Een hectare grond waar uien waren ingezaaid leverde ondanks de zware regenval 2,7 procent meer op. Omdat ook het areaal aan landbouwgrond met zaaiuien groeide, steeg de opbrengst van uien met 9 procent tot 1,3 miljoen ton.

Uienoogst

Dat kwam vooral door een goed jaar voor de uienoogst in het noorden van Nederland. In Zeeland hadden boeren juist problemen met de verzilting van de grond, waarbij de bodem steeds zouter wordt door een gebrek aan zoet water. Dit maakt het voor boeren in die provincie lastiger om de opbrengst van hun landbouwgrond te verhogen.

Volgens het CBS hadden de vele dagen met regen ook een negatieve invloed op de oogst van tarwe en gerst. De opbrengst van zomergerst en zomertarwe kromp met meer dan de helft. Door de nattigheid konden boeren de zomergranen niet of pas laat inzaaien.

Meer uit Financieel

Franse regering doet bod op onderdelen geplaagd IT-concern Atos

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse overheid wil delen van het financieel geplaagde IT-concern Atos kopen. Het gaat om activiteiten die van strategisch belang zouden zijn voor Frankrijk, heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. Zijn voorstel staat in een niet bindende intentieverklaring die hij dit weekend heeft verstuurd.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

7 uur geleden
Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

10 uur geleden
Moeder Google wil van rechtszaak over advertentiemonopolie af

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft een rechter in de Verenigde Staten gevraagd een zaak van de Amerikaanse justitie te seponeren. De zaak beschuldigt Alphabet van het monopoliseren van de technologie voor het kopen en verkopen van onlineadvertenties. Het techconcern stelt echter dat justitie dit niet kan bewijzen.

10 uur geleden
Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

12 uur geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

13 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

14 uur geleden