Natste halfjaar ooit gemeten, vorige record verpulverd
HOUTEN (ANP) - De eerste helft van 2024 is het natste eerste halfjaar ooit gemeten. In de periode van januari tot en met juni viel er 570 millimeter regen. Daarmee is het vorige neerslagrecord verpulverd, dat stamde uit 2016 (501 millimeter). Gemiddeld valt er in het eerste halfjaar 326 millimeter regen, meldt Weeronline.
Vier van de zes maanden verliepen uitzonderlijk nat. In april en mei werden neerslagrecords gebroken. Alleen in maart en juni regende het minder dan gebruikelijk. Door de vele regen stond de grondwaterstand uitzonderlijk hoog en veroorzaakte dat overlast voor boeren en eigenaren van kelders.
Sinds augustus vorig jaar is het al extreem nat. Van juli 2023 tot en met juni 2024 viel er 1270 millimeter regen. Nog nooit viel er in een periode van twaalf maanden zoveel regen.
Relatief fris
Verder was het ook bijzonder warm in de eerste helft van 2024. Gemiddeld werd het 10,5 graden, tegen 8,7 graden normaal. Alleen in 2007 was het warmer, met een gemiddelde temperatuur van 10,9 graden. Toch leek het niet zo warm de afgelopen maanden, omdat het in het voorjaar relatief fris bleef. De uiterst zachte winter zorgde ervoor dat de gemiddelde temperatuur alsnog hoog uitviel. De warmste dag van dit halfjaar viel op 26 juni, met 30,2 graden in De Bilt.
In totaal scheen de zon 872 uur, tegen een gemiddelde van 970 uur in de eerste zes maanden van het jaar.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De uitstoot van broeikasgassen in Nederland was in het derde kwartaal van dit jaar ongeveer net zo hoog als een jaar eerder in dezelfde periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste twee kwartalen noteerde het statistiekbureau nog een afname van 4 procent. Dat de daling in de zomermaanden tot stilstand is gekomen, komt vooral door een hogere uitstoot van de industrie en in de gebouwde omgeving. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld woningen en kantoren.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 9810 meldingen van datalekken gekregen. Dat is iets minder dan in dezelfde periodes van 2022 en 2023. Toen registreerde de privacytoezichthouder ongeveer 10.500 meldingen van datalekken. Bedrijven, overheden en organisaties zijn in principe verplicht om datalekken te melden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, is vorig jaar 10 procent slachtoffer van geweld geworden, telde statistiekbureau CBS. Van de overige bevolking overkwam dat 6 procent.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels K9 vraagt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) niet mee te werken aan de plannen van VVD-Kamerlid Bente Becker. Zij diende een motie in waarin het kabinet wordt gevraagd gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond bij te houden.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Boeren zijn onmisbaar om de klimaatdoelen te halen, maar het beleid om ze te helpen verduurzamen schiet op alle fronten tekort, vindt de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR). Om daar verbetering in te brengen, moet nodig het vertrouwen tussen boeren en overheid worden hersteld. Dat is "een eerste voorwaarde", stelt de raad in een advies aan het kabinet.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In de afgelopen twee jaar zijn 400.000 Nederlanders blijvend gestopt met een of meerdere sporten omdat ze kampten met een blessure, schat VeiligheidNL. Dat dwarsboomt volgens de organisatie het halen van de richtlijnen voor voldoende bewegen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De explosie aan de Tarwekamp in Den Haag die afgelopen zaterdag zes mensen het leven heeft gekost, was volgens aanwijzingen van de politie gericht tegen een bruidsmodezaak in het getroffen pand. Dat meldde de politie dinsdagavond bij Opsporing Verzocht.
13 uur geleden