Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationalistische partij steunt Kilicdaroglu tegen Erdogan

Nationalistische partij steunt Kilicdaroglu tegen Erdogan

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse presidentskandidaat Kemal Kilicdaroglu heeft zich verzekerd van de steun van de rechts-nationalistische Overwinningspartij. Die partij was in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen deel van de uiterst-rechtse alliantie die Sinan Ogan als kandidaat naar voren schoof, maar Ogan sprak maandag juist zijn steun uit voor Kilicdaroglu's tegenstander Recep Tayyip Erdogan.

Ogan eindigde als derde in de eerste ronde met ruim 5 procent van de stemmen, ongeveer gelijk aan het verschil tussen Erdogan en Kilicdaroglu. Wie van de twee de kiezers van Ogan weet binnen te halen zou dus doorslaggevend kunnen zijn in de tweede ronde.

De partijleider van de Overwinningspartij Ümit Özdag heeft met oppositieleider Kilicdaroglu gesproken en zegt dat ze een plan hebben gemaakt om migranten weg te sturen uit Turkije, een belangrijk thema voor zijn partij. Özdag heeft ook met Erdogan gesproken, maar was niet tevreden over zijn aanpak. Ogan liet juist weten dat Kilicdaroglu hem niet had weten te overtuigen en dat hij kiest voor Erdogan vanwege zijn voornemen migranten en Koerden harder aan te pakken.

Belang hechten

Het is de vraag of de kiezers meer belang hechten aan de steunbetuiging van Özdag of aan die van Ogan. De Overwinningspartij van Özdag kreeg bij de parlementsverkiezing, die net als de eerste ronde van de presidentsverkiezing vorige week zondag was, 2,2 procent van de stemmen.

Erdogan lijkt de beste papieren te hebben om de verkiezing van komende zondag te winnen. In de eerste ronde haalde hij 49,5 procent van de stemmen, tegen 44,9 procent voor Kilicdaroglu.

Meer uit Buitenland

Zelensky: grote energiecentrale verwoest door tekort aan raketten

KYIV (ANP) - Oekraïne stond machteloos bij een Russische aanval op een belangrijke energiecentrale door een tekort aan luchtafweerraketten. Dat zegt president Volodymyr Zelensky in een interview met een Amerikaanse zender PBS.

10 minuten geleden
Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

MEXICO-STAD (ANP) - In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

1 uur geleden
VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

1 uur geleden
'Held' van dodelijke steekpartij Sydney mag in Australië blijven

SYDNEY (ANP) - Een Fransman die een heldenstatus kreeg na een dodelijke steekpartij in Sydney, mag in Australië blijven. Damien Guerot krijgt volgens zijn advocaat een permanente verblijfsstatus, bericht omroep ABC.

2 uur geleden
Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Het historische beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een verwoestende brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.

3 uur geleden
President Iran: zware reactie als onze belangen worden geschaad

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gewaarschuwd dat zelfs "kleinste actie" om Iraanse belangen te ondermijnen beantwoord zal worden met een "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden" tegen de dader. Hij verklaarde dat volgens Iraanse media in een gesprek met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar.

3 uur geleden
Australisch weerbureau meldt einde El Niño

CANBERRA (ANP/RTR) - Het nationale weerbureau van Australië meldt dat El Niño is afgelopen. Dit terugkerende weerfenomeen, dat in de zomer van 2023 begon, zorgt voor een hogere oppervlaktetemperatuur in de Stille Oceaan rond de evenaar.

3 uur geleden