Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationale Vacaturebank: een op de zes gediscrimineerd op het werk

Nationale Vacaturebank: een op de zes gediscrimineerd op het werk

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de zes Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met discriminatie op het werk. Dat meldt de Nationale Vacaturebank op basis van onderzoek onder 2500 mensen, onder wie werknemers, werkgevers en werkzoekenden. Het gaat dan veelal over het krijgen van negatieve opmerkingen of over ongelijke behandeling. Nog eens 12 procent kent iemand die te maken heeft gehad met discriminatie, of heeft dit zien gebeuren bij collega's.

Vaak wordt er geen melding gemaakt van een incident of wordt geen actie ondernomen. Dat gebeurde vorig jaar in bijna 40 procent van de gevallen, stelt zakelijk directeur Sharita Boon van DPG Recruitment, waarvan de Nationale Vacaturebank een onderdeel is. "In bijna een op de drie situaties waarin werd gediscrimineerd, was het een collega die actie ondernam. Ook het management speelt hierin een essentiële rol", zegt ze in een toelichting. "Zij zijn verantwoordelijk voor een werkklimaat waarin het geven van feedback normaal is, en waar op de juiste manier gehandeld wordt wanneer het nodig is."

Van de respondenten denkt 17 procent dat discriminatie de komende jaren gaat afnemen op de werkvloer. "Dit is zorgwekkend. Juist in deze tijd waarin er steeds meer taboes worden doorbroken en de 'zwijgcultuur' steeds meer afbrokkelt", aldus Boon.

De Nationale Vacaturebank meldt verder dat een op de vijf medewerkers zich onveilig voelt op de werkvloer. Dat aandeel is onder vrouwen en medewerkers met een migratieachtergrond groter.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

6 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

7 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

9 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

11 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

13 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden