Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationale herdenking einde WOII voor het eerst 's avonds

Nationale herdenking einde WOII voor het eerst 's avonds

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Herdenking 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag wordt maandag voor het eerst in de vroege avonduren gehouden. Reden daarvoor is dat de stichting die de herdenking organiseert denkt dat op dat tijdstip veel meer mensen in de gelegenheid zijn de herdenking bij te wonen of op televisie te volgen. In de coronajaren is gebleken dat het bereik via televisie groot is, terwijl de aandacht voor de herdenking overdag in de jaren voor corona juist terugliep. De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit.

Op 15 augustus 1945 was de Tweede Wereldoorlog in Nederland al een paar maanden voorbij, maar niet in het voormalige Nederlands-Indië. Pas op 15 augustus capituleerde de Japanse bezetter en daarmee kwam een einde aan de oorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens de nationale herdenking worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en van de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië herdacht. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden uit die tijd begraven.

De zoon van de in mei van dit jaar overleden acteur Eric Schneider houdt maandag een voordracht. Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië en zat met zijn moeder en broertjes in interneringskampen, terwijl zijn vader aan de beruchte Birma-spoorlijn moest werken. Schneider was in 1988, toen het Indisch Monument werd onthuld, de eerste spreker. In 2015 sprak de acteur nogmaals, samen met zijn zoon Beau. Zoon Beau beschouwt zijn voordracht "als een bijzonder afscheid van Eric", zegt hij.

Nu de herdenking naar de vroege avond is verplaatst, gaat het veld bij het monument twee uur eerder al open. Dat geeft met name oudere bezoekers de gelegenheid om dan alvast bloemen te leggen en elkaar te ontmoeten. Bij de herdenking zijn onder meer minister-president Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig. Acteur Mark Rietman leest een bewerkt gedicht van cabaretier Wim Kan voor. Ook elders in Nederland zijn op 15 augustus herdenkingen.

De Nationale Herdenking 15 augustus begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. De bijeenkomst is te volgen op NPO 1.

Meer uit Binnenland

Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

1 uur geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

1 uur geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

3 uur geleden
Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

3 uur geleden
Verdachte aangehouden voor inrijden op dragqueen en partner

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in augustus vorig jaar te zijn ingereden op een dragqueen en diens partner, meldt de politie vrijdag. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer.

3 uur geleden
Meerdere Nederlanders gewond na instorten dak Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van een deel van een restaurant en club op Mallorca zijn meerdere Nederlanders gewond geraakt. De ANWB Alarmcentrale kreeg van vier Nederlanders hulpverzoeken. Zij raakten lichtgewond, meldt een woordvoerder.

4 uur geleden
UM onderzoekt contacten met conflictgebieden

MAASTRICHT (ANP) - De Universiteit Maastricht (UM) stelt onderzoek in naar instellingen in gebieden waar een grootschalig conflict is, en waarmee de universiteit samenwerkt. De UM gaat een inschatting maken of en zo ja, in welke mate, deze instellingen betrokken zijn bij schendingen van fundamentele mensenrechten. Dat liet de UM vrijdag weten.

4 uur geleden