Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationale herdenking einde WOII voor het eerst 's avonds

Nationale herdenking einde WOII voor het eerst 's avonds

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Herdenking 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag wordt maandag voor het eerst in de vroege avonduren gehouden. Reden daarvoor is dat de stichting die de herdenking organiseert denkt dat op dat tijdstip veel meer mensen in de gelegenheid zijn de herdenking bij te wonen of op televisie te volgen. In de coronajaren is gebleken dat het bereik via televisie groot is, terwijl de aandacht voor de herdenking overdag in de jaren voor corona juist terugliep. De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit.

Op 15 augustus 1945 was de Tweede Wereldoorlog in Nederland al een paar maanden voorbij, maar niet in het voormalige Nederlands-Indië. Pas op 15 augustus capituleerde de Japanse bezetter en daarmee kwam een einde aan de oorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens de nationale herdenking worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en van de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië herdacht. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden uit die tijd begraven.

De zoon van de in mei van dit jaar overleden acteur Eric Schneider houdt maandag een voordracht. Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië en zat met zijn moeder en broertjes in interneringskampen, terwijl zijn vader aan de beruchte Birma-spoorlijn moest werken. Schneider was in 1988, toen het Indisch Monument werd onthuld, de eerste spreker. In 2015 sprak de acteur nogmaals, samen met zijn zoon Beau. Zoon Beau beschouwt zijn voordracht "als een bijzonder afscheid van Eric", zegt hij.

Nu de herdenking naar de vroege avond is verplaatst, gaat het veld bij het monument twee uur eerder al open. Dat geeft met name oudere bezoekers de gelegenheid om dan alvast bloemen te leggen en elkaar te ontmoeten. Bij de herdenking zijn onder meer minister-president Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig. Acteur Mark Rietman leest een bewerkt gedicht van cabaretier Wim Kan voor. Ook elders in Nederland zijn op 15 augustus herdenkingen.

De Nationale Herdenking 15 augustus begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. De bijeenkomst is te volgen op NPO 1.

Meer uit Binnenland

CBS: meer mannen vermoord in 2021, maar minder vrouwen

DEN HAAG (ANP) - In 2021 kwamen 126 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar meer mannen vermoord, maar vielen er onder vrouwen juist iets minder slachtoffers.

2 uur geleden
Lize Spit schrijft Boekenweekgeschenk 2023

AMSTERDAM (ANP) - Lize Spit en Raoul de Jong zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2023. Spit, afkomstig uit België, schrijft het Boekenweekgeschenk en De Jong neemt het Boekenweekessay voor zijn rekening, heeft boekenkoepel CPNB dinsdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Auto vast op overweg bij Etten-Leur, minder treinen

ETTEN-LEUR (ANP) - Tussen Breda en Roosendaal rijden dinsdagavond minder treinen doordat een auto vast is komen te zitten op een overweg. Dat is gebeurd ter hoogte van Etten-Leur, zegt een woordvoerder van ProRail. Er is zover bekend niemand gewond geraakt.

5 uur geleden
Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

KIEV (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

8 uur geleden
Grondwaterstanden herstellen, maar nog niet terug naar normaal

DE BILT (ANP) - De regen van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de grondwaterstanden zich beginnen te herstellen, staat dinsdag in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Op veel plaatsen in het land waren de grondwaterstanden deze zomer historisch laag. Maar de situatie is nog niet normaal. Zeker op zandgronden in Overijssel, Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg zijn standen nog laag.

9 uur geleden
Uithalers ruim 900 kilo coke in Rotterdam nog drie maanden vast

ROTTERDAM (ANP) - De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

9 uur geleden
Tweede aangifte van zedendelict tegen medewerker muziekscholen

AMERSFOORT (ANP) - Tegen de 22-jarige medewerker van twee muziekscholen in Amersfoort en Soest is een tweede aangifte van een zedendelict binnen, zegt het OM. De Amersfoorter werd vorige week dinsdag aangehouden door de politie vanwege een andere aangifte wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag in zijn functie als medewerker. Het OM moet nog beoordelen of de tweede aangifte leidt tot een verdenking van een strafbaar feit.

11 uur geleden