Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationale Herdenking bevrijding Indië opnieuw in beperkte kring

Nationale Herdenking bevrijding Indië opnieuw in beperkte kring

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 vindt wegens de coronamaatregelen opnieuw in beperkte kring plaats. Bij het Indisch Monument in Den Haag is plaats voor maximaal duizend genodigden, onder wie minister-president Mark Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) en de ambassadeur van Indonesië. Zij leggen kransen.

Op 15 augustus wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Het is tevens de herdenking van alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met een Indisch oorlogsverleden in de familie. Duizenden van hen komen gewoonlijk naar de herdenking in Den Haag maar dat kan voor de tweede achtereenvolgende keer niet.

Mensen kunnen thuis een zonnebloem bestellen die door scholieren bij het monument wordt gelegd. Ze kunnen ook online een melati (Indische jasmijn) op Indischmonument.nl plaatsen. De melati is het symbool van de herdenking. Er mag ook worden gevlagd. Op de website 15augustus1945.nl/nationale-herdenking-15-augustus heeft de organisatie meer ideeën geplaatst om het thuis herdenken te stimuleren. De NOS zendt de bijeenkomst bij het Indisch Monument rechtstreeks uit.

Omdat de officiële herdenking op 15 augustus maar beperkt toegankelijk is, zijn er die dag in Den Haag bijeenkomsten op andere plekken voor mensen die toch graag bij elkaar willen komen. Museum Sophiahof heeft een programma voor ouderen samen met het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Pelita. In de Grote Kerk is 's morgens een debatprogramma over de oorlog en 's middags geeft Het Nationale Theater een matineeconcert. Op alle plekken wordt ook gekeken naar de herdenking op tv. Ook in andere plaatsen in Nederland zijn op of rond 15 augustus herdenkingsbijeenkomsten.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: minder dan helft Nederlanders geïnteresseerd in nieuws

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws onder Nederlanders is het afgelopen jaar gedaald tot 49 procent. In coronajaar 2021 was dat nog 64 procent en in 2023 kwam het uit op 51 procent. Dit blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM).

1 uur geleden
A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

2 uur geleden
VVD'er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans is de eerste kandidaat-bewindspersoon die maandag haar opwachting maakte bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. VVD'er Hermans wordt in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei.

2 uur geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

3 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

4 uur geleden
Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

5 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

8 uur geleden