
Nationale Herdenking bevrijding Indië opnieuw in beperkte kring
DEN HAAG (ANP) - De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 vindt wegens de coronamaatregelen opnieuw in beperkte kring plaats. Bij het Indisch Monument in Den Haag is plaats voor maximaal duizend genodigden, onder wie minister-president Mark Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) en de ambassadeur van Indonesië. Zij leggen kransen.
Op 15 augustus wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Het is tevens de herdenking van alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met een Indisch oorlogsverleden in de familie. Duizenden van hen komen gewoonlijk naar de herdenking in Den Haag maar dat kan voor de tweede achtereenvolgende keer niet.
Mensen kunnen thuis een zonnebloem bestellen die door scholieren bij het monument wordt gelegd. Ze kunnen ook online een melati (Indische jasmijn) op Indischmonument.nl plaatsen. De melati is het symbool van de herdenking. Er mag ook worden gevlagd. Op de website 15augustus1945.nl/nationale-herdenking-15-augustus heeft de organisatie meer ideeën geplaatst om het thuis herdenken te stimuleren. De NOS zendt de bijeenkomst bij het Indisch Monument rechtstreeks uit.
Omdat de officiële herdenking op 15 augustus maar beperkt toegankelijk is, zijn er die dag in Den Haag bijeenkomsten op andere plekken voor mensen die toch graag bij elkaar willen komen. Museum Sophiahof heeft een programma voor ouderen samen met het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Pelita. In de Grote Kerk is 's morgens een debatprogramma over de oorlog en 's middags geeft Het Nationale Theater een matineeconcert. Op alle plekken wordt ook gekeken naar de herdenking op tv. Ook in andere plaatsen in Nederland zijn op of rond 15 augustus herdenkingsbijeenkomsten.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
10 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
14 uur geleden