Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nationaal archief vroeg Trump al in 2021 om documenten

Nationaal archief vroeg Trump al in 2021 om documenten

WASHINGTON (ANP) - Het nationaal archief van de Verenigde Staten vroeg oud-president Donald Trump ruim een jaar voor de inval in Mar-a-Lago al om teruggave van een flink aantal documenten. The Washington Post heeft een e-mail in handen uit mei 2021 waarin het hoofd van de instelling de advocaten van Trump vraagt om het papierwerk.

In de e-mail schreef Gary Stern onder meer dat de National Archives and Records Administration (NARA) had begrepen dat er zo'n 24 dozen met officiële presidentiële documenten tijdens het laatste jaar van het presidentschap van Trump waren opgeslagen in het woongedeelte van het Witte Huis. Een van de advocaten van Trump zou in de dagen voor het vertrek van de president in januari 2020 hebben bepaald dat de documenten moesten worden afgedragen aan NARA, maar dat was ten tijde van de e-mail in mei 2021 nog altijd niet gebeurd.

In zijn e-mail wees Stern erop dat van minimaal twee documenten niet duidelijk was waar ze waren; een brief van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en een brief die Trumps voorganger Barack Obama hem aan de start van zijn presidentschap stuurde.

Volgens bronnen die met The Washington Post spraken deed Stern in het najaar van 2021 meerdere pogingen de documenten te traceren. Trump zou pas hebben meegewerkt nadat Stern had gedreigd het Congres in te lichten over de situatie. In januari 2022 droeg de oud-president de eerste vijftien dozen over. The New York Times maakte maandag bekend dat daarin zo'n 150 vertrouwelijke documenten werden aangetroffen. Dat was een van de factoren die leidden tot de FBI-inval in Mar-a-Lago op 8 augustus. Tijdens die actie en een vrijwillige overdracht in juni zouden nog eens 150 vertrouwelijke documenten boven water zijn gekomen.

Meer uit Buitenland

Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

1 uur geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

3 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

3 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

4 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

10 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

11 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

12 uur geleden