
NASA wil einde ruimteschip dat mensen naar maan moet brengen
WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen stoppen met het ruimteschip dat is ontwikkeld om mensen naar de maan en terug te brengen. De Orion moet op zijn vroegst in 2027 mensen weer voet op de maan laten zetten. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn. Meteen na die missie moet de capsule met pensioen gaan.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag haar plannen naar buiten gebracht. De Orion heeft eind 2022 een eerste testvlucht naar de maan en terug gemaakt, zonder bemanning aan boord. De tweede vlucht staat gepland voor volgend jaar. Dan moet het ruimteschip met mensen erin rond de maan vliegen.
De Orion is gebouwd door de Verenigde Staten en Europa samen. Dat heeft tientallen miljarden gekost. In het voorste, Amerikaanse deel moeten de astronauten komen te zitten. De Europese achterkant bevat onder meer de motoren en levert ook zuurstof, water en de temperatuurregeling. Daaraan zitten ook de zonnepanelen, die Airbus Nederland uit Leiden heeft ontwikkeld en gebouwd.
Krachtigste raket
Om de Orion in de ruimte te krijgen, is de krachtigste raket ooit gebouwd, het 100 meter hoge Space Launch System (SLS). De nieuwe leiding van de NASA noemt de raket "gruwelijk duur" en wil er daarom ook mee stoppen. In plaats daarvan moet een nieuwe, commerciële raket met ruimteschip worden ontwikkeld.
Ook voor een ander maanproject dreigt het einde. De Verenigde Staten en Europa wilden een eigen ruimtestation bouwen in een baan rond de maan, de Lunar Gateway. Astronauten zouden daar langdurig moeten verblijven, om af en toe naar het oppervlak van de maan af te dalen. Of daar iets voor in de plaats komt, meldt de NASA niet.
Verder wil de NASA geen geld meer steken in klimaatsatellieten en in onderzoeken naar milieuvriendelijke luchtvaart. Een plan om bodemmateriaal van Mars te halen en naar de aarde te brengen, is ook van de baan.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten, Israël en vertegenwoordigers van een nieuw internationaal fonds staan op het punt een akkoord te bereiken over het hervatten van de humanitaire hulp aan Gaza, meldt Axios. De nieuwswebsite baseert zich op gesprekken met twee Israëlische functionarissen en een Amerikaanse bron.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump wil 1200 banen schrappen bij inlichtingendienst CIA, melden bronnen die bekend zijn met de plannen aan The Washington Post.
4 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR/AFP/DPA) - Israël heeft vrijdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië, in de omgeving van de steden Damascus en Hama, meldt het Syrische staatspersbureau SANA. De aanvallen worden gezien als een waarschuwing aan het adres van de nieuwe islamitische machthebbers in Syrië.
4 uur geledenBERLIJN (ANP) - Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op X stevig uitgehaald naar de Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio. Die uitte vrijdag kritiek op het bestempelen van de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) als een extremistische organisatie. "We hebben door onze geschiedenis geleerd dat rechts-extremisme moet worden tegengehouden", reageerde het Duitse ministerie op dat bericht van Rubio.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse vicepresident J.D. Vance beschuldigt Duitsland ervan de "Berlijnse Muur" te herbouwen door de partij Alternative für Deutschland (AfD) sinds vrijdag als extremistische organisatie te bestempelen. Dat besluit geeft de Duitse inlichtingendienst meer bevoegdheden om de partij in de gaten te houden.
6 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - In de Duitse stad Stuttgart is vrijdag aan het begin van de avond een auto op een groep mensen ingereden. Dat melden hulpdiensten. Zeker drie mensen zijn gewond geraakt. De verwondingen van meerdere slachtoffers zouden ernstig zijn, meldt de brandweer op X.
12 uur geledenLONDEN (ANP) - Prins Harry en zijn vader koning Charles hebben momenteel geen contact. De Britse prins wil het graag bijleggen met zijn familie en hoopt op "verzoening", vertelt hij in een interview met de BBC.
13 uur geleden