Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NASA probeert zaterdag opnieuw maanraket te lanceren

NASA probeert zaterdag opnieuw maanraket te lanceren

CAPE CANAVERAL (ANP) - Ruimtevaartagentschap NASA gaat zaterdag opnieuw proberen zijn nieuwe maanraket te lanceren. Het 'lanceervenster' van twee uur begint om 20.17 uur Nederlandse tijd, meldt NASA op Twitter.

Maandag faalde de eerste poging door technische problemen. Het lukte toen niet om een van de vier motoren aan boord op temperatuur te krijgen.

Voor het reizen naar de maan is een nieuwe draagraket gebouwd, het Space Launch System (SLS). Dat is de krachtigste raket ooit. Hij is 100 meter hoog en weegt met brandstof erbij zo'n 2,6 miljoen kilo. Helemaal bovenin zit het vaartuig ingepakt dat naar de maan moet gaan: de Orion.

De Verenigde Staten zijn al tientallen jaren bezig om terug te keren naar de maan. Tussen 1969 en 1972 liepen in totaal twaalf Amerikaanse astronauten daar rond. Dat waren allen blanke mannen. Op zijn vroegst in 2025 moeten de eerste mensen weer voet op de maan zetten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil dan dat ook vrouwen en mensen van kleur meegaan.

Bij de ontwikkeling van de Orion krijgen de Amerikanen hulp van de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA) en Canada (CSA). Bij volgende missies zitten de astronauten in het voorste deel van de Orion, dat in Amerika is ontwikkeld en gebouwd. De achterkant komt uit Europa. Dat deel zorgt onder meer voor elektriciteit. Die wordt opgewekt met vier grote zonnepanelen van Airbus Nederland uit Leiden.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

2 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

2 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

3 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

4 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

5 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

6 uur geleden