Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NASA laat tweetal bedrijven nieuwe ruimtepakken ontwikkelen

NASA laat tweetal bedrijven nieuwe ruimtepakken ontwikkelen

HOUSTON (ANP/DPA) - Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA laat nieuwe ruimtepakken ontwikkelen voor astronauten. De NASA gunde de opdracht na een aanbestedingsprocedure van een jaar aan de Amerikaanse bedrijven Axiom Space en Collins Aerospace. De ontwikkeling van nieuwe ruimtepakken staat al enige tijd op de planning, maar werd geplaagd door vertragingen en andere problemen.

De ruimtepakken die NASA-astronauten momenteel dragen in het internationale ruimtestation ISS raken snel verouderd. Zo zijn er incidenten bekend van water dat zich ophoopte in helmen tijdens ruimtewandelingen. De nieuwe pakken kunnen al in 2025 klaar zijn voor de eerste tests. De uitrustingen zijn bedoeld voor gebruik door NASA-astronauten op de Artemis-missie, die voor het eerst sinds het begin van de jaren zeventig weer Amerikaanse astronauten op de maan zal doen landen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat NASA een eerste bemande missie naar Mars uitvoert.

"Dit is een historisch moment voor ons," zei Johnson Space Center-directeur Vanessa Wyche op een persconferentie in Houston. "In deze pakken zal geschiedenis worden geschreven."

Meer uit Financieel

Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

1 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

1 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.

1 uur geleden
Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

2 uur geleden
Schiphol: vrijdag 117 vluchten geannuleerd door slecht weer

SCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol zijn vrijdag 117 vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Dat is volgens hem het gevolg van slechte weersomstandigheden en vluchten die donderdag vanwege dichte mist uitvielen en vertraging opliepen. Zo'n veertig van de geannuleerde vluchten vrijdag zijn van KLM, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.

2 uur geleden
Heel Scandinaviƫ keert zich nu tegen Tesla om Zweeds cao-conflict

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.

3 uur geleden
Curator: meerdere partijen interesse in bedrijf achter Perry Sport

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere partijen hebben al interesse in een doorstart met het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, meldt curator Kees van de Meent. Moederbedrijf Sports Unlimited Retail ging woensdag failliet en Van de Meent werkt sindsdien aan de voorbereidingen voor een doorstart.

3 uur geleden