Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NASA bezorgd over tienduizenden SpaceX-satellieten in de ruimte

NASA bezorgd over tienduizenden SpaceX-satellieten in de ruimte

HOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakt zich zorgen over de plannen van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk om tienduizenden satellieten in een baan rond de aarde te brengen. Met het zogeheten Starlink-netwerk wil Musk in de toekomst wereldwijd internetverbindingen aanbieden, NASA vreest dat dit gevolgen kan hebben voor de eigen missies.

NASA meldt dat er momenteel zo'n 25.000 objecten in een baan rond de aarde worden gevolgd, ruim 6000 van deze objecten bevinden zich op maximaal 600 kilometer afstand van het aardoppervlak. De plannen van SpaceX zouden "het aantal gevolgde objecten verdubbelen en het aantal objecten op minder dan 600 kilometer afstand vervijfvoudigen", aldus de ruimtevaartorganisatie.

Vooralsnog heeft het bedrijf van Musk toestemming van de Amerikaanse autoriteiten om zo'n 12.000 satellieten in een baan om de aarde te brengen. SpaceX heeft daarnaast om goedkeuring gevraagd nog eens 30.000 satellieten te lanceren.

Gevolgen ruimtevluchten

NASA meldt dat het "zich zorgen maakt over de gevolgen voor de wetenschappelijke en menselijke ruimtevluchten".

De gerenommeerde astrofysicus Jonathan McDowell van de Amerikaanse Harvard-universiteit legt uit dat het grote aantal satellieten mogelijk voor problemen kan zorgen. "Mogelijk is het verstandig eerst ervaring op te doen met de duizenden satellieten die zich momenteel in een baan om de aarde bevinden, voordat we kunnen opschalen naar tienduizenden objecten", aldus McDowell.

Op dit moment zweven er zo'n 1500 Starlink-satellieten in de ruimte. Afgelopen weken raakten er nog ongeveer veertig kwijt nadat deze kort na lancering aan de rand van de dampkring in een zogeheten geomagnetische storm terechtkwamen.

Meer uit Buitenland

Trumps oud-advocaat getuigt in onderzoek verkiezingen Georgia

ATLANTA (ANP) - De voormalige advocaat van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, Rudy Giuliani, heeft woensdag getuigd in een strafrechtelijk onderzoek naar de presidentsverkiezingen van 2020. Dat onderzoek draait om pogingen van Trump en diens bondgenoten om de verkiezingsuitslag in de staat Georgia, waar Joe Biden won, te beïnvloeden.

1 uur geleden
VN-chef arriveert in Lviv voor overleg met Zelenski en Erdogan

LVIV (ANP/DPA/RTR) - VN-chef António Guterres is woensdag aangekomen in de West-Oekraïense stad Lviv. Hij praat daar donderdag met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de graandeal, beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja en een politieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

2 uur geleden
Saudische vrouw veroordeeld tot 34 jaar cel voor Twittergedrag

RIYAD (ANP/AFP) - Een gerechtshof in Saudi-Arabië heeft een vrouw veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf vanwege haar activiteiten op Twitter. Salma al-Shehab, met circa 2600 volgers op het sociale medium, had geregeld getwitterd over vrouwenrechten in het aartsconservatieve islamitische land. Ze hielp volgens de rechters dissidenten die "de openbare orde in het koninkrijk wilden verstoren".

3 uur geleden
Portugal worstelt met bestrijding enorme brand in natuurpark

COVILHA (ANP/AFP) - De Portugese brandweer heeft moeite met de bestrijding van de enorme brand in het natuurpark Serra da Estrela, in het midden van het land. Meer dan 1200 brandweerlieden proberen de opgelaaide brand onder controle te krijgen.

5 uur geleden
Ex-vicepresident Pence overweegt getuigenis Capitoolbestorming

MANCHESTER (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence, die diende onder Donald Trump, zou een getuigenis over de gebeurtenissen rond de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar overwegen als de onderzoekscommissie van het parlement dat verzoekt. Pence was in het Capitool om met het parlement formeel de verkiezingsoverwinning van Joe Biden vast te stellen toen Trump-aanhangers tijdens de bestorming riepen dat hij een verrader was en moest worden opgehangen.

6 uur geleden
Geld binnen voor beeld van afgemaakte walrus Freya

OSLO (ANP) - Ruim 1280 Noorse dierenliefhebbers hebben samen meer dan 200.000 kronen (20.000 euro) ingezameld om een standbeeld van de onlangs afgemaakte walrus Freya te laten maken. Voor initiatiefnemer Erik Holm was het doden van de walrus een teken dat Noorwegen, en vooral de hoofdstad Oslo, geen leefruimte kan bieden aan wilde dieren. Het standbeeld moet voor eens en altijd duidelijk maken "dat we de natuur niet altijd kunnen of mogen doden en verwijderen wanneer deze in de weg staat", schrijft hij.

7 uur geleden
Veel doden en tientallen gewonden door busongeluk Marokko

KHOURIBGA (ANP) - Door een busongeluk in centraal Marokko zijn volgens plaatselijke media zeventien mensen om het leven gekomen en zijn er meer dan dertig gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde op een hoofdweg bijna 100 kilometer ten zuidoosten van Casablanca. Een volle bus kantelde door nog onbekende oorzaak op de weg aan de zuidrand van de plaats Khouribga. De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeluk.

10 uur geleden