Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NASA bezorgd over tienduizenden SpaceX-satellieten in de ruimte

NASA bezorgd over tienduizenden SpaceX-satellieten in de ruimte

HOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakt zich zorgen over de plannen van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk om tienduizenden satellieten in een baan rond de aarde te brengen. Met het zogeheten Starlink-netwerk wil Musk in de toekomst wereldwijd internetverbindingen aanbieden, NASA vreest dat dit gevolgen kan hebben voor de eigen missies.

NASA meldt dat er momenteel zo'n 25.000 objecten in een baan rond de aarde worden gevolgd, ruim 6000 van deze objecten bevinden zich op maximaal 600 kilometer afstand van het aardoppervlak. De plannen van SpaceX zouden "het aantal gevolgde objecten verdubbelen en het aantal objecten op minder dan 600 kilometer afstand vervijfvoudigen", aldus de ruimtevaartorganisatie.

Vooralsnog heeft het bedrijf van Musk toestemming van de Amerikaanse autoriteiten om zo'n 12.000 satellieten in een baan om de aarde te brengen. SpaceX heeft daarnaast om goedkeuring gevraagd nog eens 30.000 satellieten te lanceren.

Gevolgen ruimtevluchten

NASA meldt dat het "zich zorgen maakt over de gevolgen voor de wetenschappelijke en menselijke ruimtevluchten".

De gerenommeerde astrofysicus Jonathan McDowell van de Amerikaanse Harvard-universiteit legt uit dat het grote aantal satellieten mogelijk voor problemen kan zorgen. "Mogelijk is het verstandig eerst ervaring op te doen met de duizenden satellieten die zich momenteel in een baan om de aarde bevinden, voordat we kunnen opschalen naar tienduizenden objecten", aldus McDowell.

Op dit moment zweven er zo'n 1500 Starlink-satellieten in de ruimte. Afgelopen weken raakten er nog ongeveer veertig kwijt nadat deze kort na lancering aan de rand van de dampkring in een zogeheten geomagnetische storm terechtkwamen.

Meer uit Buitenland

Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

39 minuten geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

1 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

3 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

3 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

4 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

5 uur geleden
ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

5 uur geleden