Namen in moorddossier Peter R. Vries mogen onzichtbaar blijven
AMSTERDAM (ANP) - De verklaringen van 88 ooggetuigen, politiemensen en deskundigen in het strafdossier over de moord op Peter R. de Vries mogen anoniem blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De advocaten van een van de twee verdachten in de zaak vonden dat zij door de anonimisering de rechtmatigheid en de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten niet konden beoordelen. Zij wilden de 88 personen daarom ook nog als getuige horen. Ook dat verzoek heeft de rechtbank afgewezen.
Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij had net een uitzending van RTL Boulevard achter de rug. De Vries wandelde van de studio naar de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat. De Vries bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.
Kort na de schokkende schietpartij arresteerde de politie de beide verdachten, Delano G. (22) en Kamil E. (35). De advocaten van G. hebben de verzoeken op 3 maart gedaan tijdens een tussentijdse zitting in de zaak. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de namen van de 88 betrokkenen uit veiligheidsoverwegingen weggelakt.
Herleidbaarheid
De rechtbank is het met de advocaten eens dat "herleidbaar" moet zijn dat politiemensen en deskundigen de functie hebben zoals die in het dossier staat vermeld, maar daarvoor is het niet noodzakelijk dat hun namen worden geopenbaard. Dat geldt ook voor de officieren van justitie en de rechters-commissarissen, aldus de rechtbank.
Voor de herleidbaarheid heeft de rechtbank bepaald dat het dossier wordt aangevuld met verklaringen van "bevoegde personen", die met vermelding van hun eigen functie en naam "verantwoordelijkheid nemen voor de hoedanigheid van de 88 geanonimiseerde personen in het dossier". Het verzoek van de advocaten om de 88 personen als getuige te horen vindt de rechtbank onvoldoende onderbouwd.
De volgende inleidende zitting is op 30 mei. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt op 7 en 15 juni. De rechtbank is van plan op 7 juli uitspraak te doen.
Meer uit Binnenland
BEIROET (ANP) - Het militaire vliegtuig dat zaterdagochtend vanaf Vliegbasis Eindhoven richting Libanon vertrok, is rond 13.05 uur geland op het vliegveld van Beiroet, meldt het ministerie van Defensie.
38 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - Een 27-jarige man is aangehouden in het Brabantse Roosendaal nadat hij daar vrijdagmiddag drie handhavers zou hebben mishandeld. Een van hen liep een bloedende bijtwond op aan zijn hand.
3 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De politie heeft een 39-jarige man uit Groningen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een schietpartij in de stad donderdag. De man meldde zich op het politiebureau.
4 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Zaterdag rond 09.05 uur is een militair toestel vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Libanon voor een tweede repatriëringsvlucht, meldt het ministerie van Defensie.
4 uur geledenHOUTEN (ANP) - Tussen 11 en 15 oktober is de komeet Tsuchinshan-ATLAS dichter bij de aarde dan de planeet Venus en daarom te zien met het blote oog, stelt Weeronline.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen en volwassenen kunnen zaterdag en zondag een kijkje achter de schermen nemen bij honderden wetenschappelijke instellingen en musea. Zij organiseren speciale activiteiten voor het jaarlijkse Weekend van de Wetenschap.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Bijlmervliegramp die precies 32 jaar geleden plaatsvond, is "onderdeel van onze nationale geschiedenis", zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond bij de jaarlijkse herdenking in Amsterdam-Zuidoost. "Voor veel bewoners is er een Zuidoost van voor de ramp en een Zuidoost van na de ramp", aldus de burgemeester. Bij de ramp stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij voor zover bekend 43 mensen omkwamen.
15 uur geleden