Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Namen in moorddossier Peter R. Vries mogen onzichtbaar blijven

Namen in moorddossier Peter R. Vries mogen onzichtbaar blijven

AMSTERDAM (ANP) - De verklaringen van 88 ooggetuigen, politiemensen en deskundigen in het strafdossier over de moord op Peter R. de Vries mogen anoniem blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De advocaten van een van de twee verdachten in de zaak vonden dat zij door de anonimisering de rechtmatigheid en de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten niet konden beoordelen. Zij wilden de 88 personen daarom ook nog als getuige horen. Ook dat verzoek heeft de rechtbank afgewezen.

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij had net een uitzending van RTL Boulevard achter de rug. De Vries wandelde van de studio naar de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat. De Vries bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Kort na de schokkende schietpartij arresteerde de politie de beide verdachten, Delano G. (22) en Kamil E. (35). De advocaten van G. hebben de verzoeken op 3 maart gedaan tijdens een tussentijdse zitting in de zaak. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de namen van de 88 betrokkenen uit veiligheidsoverwegingen weggelakt.

Herleidbaarheid

De rechtbank is het met de advocaten eens dat "herleidbaar" moet zijn dat politiemensen en deskundigen de functie hebben zoals die in het dossier staat vermeld, maar daarvoor is het niet noodzakelijk dat hun namen worden geopenbaard. Dat geldt ook voor de officieren van justitie en de rechters-commissarissen, aldus de rechtbank.

Voor de herleidbaarheid heeft de rechtbank bepaald dat het dossier wordt aangevuld met verklaringen van "bevoegde personen", die met vermelding van hun eigen functie en naam "verantwoordelijkheid nemen voor de hoedanigheid van de 88 geanonimiseerde personen in het dossier". Het verzoek van de advocaten om de 88 personen als getuige te horen vindt de rechtbank onvoldoende onderbouwd.

De volgende inleidende zitting is op 30 mei. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt op 7 en 15 juni. De rechtbank is van plan op 7 juli uitspraak te doen.

Meer uit Binnenland

Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

16 minuten geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

51 minuten geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

4 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

5 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

8 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

8 uur geleden
Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

13 uur geleden