
NAM volgt instructies ministerie voor gaswinning Groningen
GRONINGEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgt de instructies van de minister van Economische Zaken en Klimaat over de gasproductie uit het Groningenveld. Dat zegt de NAM na de aankondiging van het ministerie dat dit jaar naar verwachting twee keer zoveel gas uit het Groningenveld moet worden gehaald dan eerder voorzien.
Het kabinet verwacht voor het komende 'gasjaar' (dat loopt van oktober 2021 tot en met september 2022) vanwege de huidige energiecrisis meer gas te moeten halen uit Groningen. Dat komt onder meer door een toegenomen vraag naar gas uit Duitsland en de vertraging van de ingebruikname van de stikstoffabriek van netbeheerder GTS in Zuidbroek.
De NAM zegt opnieuw zo snel mogelijk duidelijkheid te willen krijgen over de sluitingsdatum van het Groningenveld. Volgens de NAM kan de gaswinning in Groningen stoppen na 2022, zodra de stikstoffabriek in Zuidbroek in gebruik is genomen en de omvorming van de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk klaar is. De fabriek is nodig om gas uit het buitenland om te vormen naar gas dat door Nederlandse huishoudens kan worden gebruikt (laagcalorisch). Gronings gas is zelf al laagcalorisch.
Definitief gesloten
"Wij blijven van mening dat zodra de stikstofinstallatie van GTS te Zuidbroek operationeel is, de productie uit het Groningenveld niet meer nodig is, ook niet als back-upcapaciteit, en het veld definitief gesloten kan worden", schrijft de NAM in een verklaring. De NAM herhaalde dat een back-upfunctie "onwenselijk en onnodig is". "Onwenselijk voor de mensen in Groningen en alle andere betrokkenen en onnodig omdat de onderbouwing van de leveringszekerheid volgens ons te conservatief is", aldus de NAM.
De NAM gaf nog niet direct antwoord op de vraag wat de extra winning betekent voor de druk op het gasveld en mogelijke bijkomende aardbevingen en schade. Huidig demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken gaf in zijn Kamerbrief aan dit te willen onderzoeken. In 2020 rondde de NAM de schade van de bevingen af.
In plaats van 3,9 miljard kuub gas verwacht het ministerie maximaal 7,6 miljard kuub gas nodig te hebben, volgens berekeningen van de netbeheerder. Vóór 1 april zal het nieuwe kabinet bepalen hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen in het laatste gasjaar dat er gewonnen wordt. Volgens het ministerie ligt de afbouw op schema, mits er geen onverwacht strenge winters komen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.
28 minuten geledenWILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het stichtingsbestuur van Waternet laat een extern onderzoek uitvoeren na eerdere berichtgeving van het NRC over mogelijke belangenverstrengeling van de voormalig directeur Roelof Kruize. Dat staat in een brief die dinsdag is gestuurd naar de Amsterdamse gemeenteraad door wethouder Melanie van der Horst (Water) en Joyce Sylvester, dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt worden. De wettelijke termijn daarvoor wordt in vier op de vijf gevallen niet gehaald. Dat meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer.
4 uur geleden