
NAM volgt instructies ministerie voor gaswinning Groningen
GRONINGEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgt de instructies van de minister van Economische Zaken en Klimaat over de gasproductie uit het Groningenveld. Dat zegt de NAM na de aankondiging van het ministerie dat dit jaar naar verwachting twee keer zoveel gas uit het Groningenveld moet worden gehaald dan eerder voorzien.
Het kabinet verwacht voor het komende 'gasjaar' (dat loopt van oktober 2021 tot en met september 2022) vanwege de huidige energiecrisis meer gas te moeten halen uit Groningen. Dat komt onder meer door een toegenomen vraag naar gas uit Duitsland en de vertraging van de ingebruikname van de stikstoffabriek van netbeheerder GTS in Zuidbroek.
De NAM zegt opnieuw zo snel mogelijk duidelijkheid te willen krijgen over de sluitingsdatum van het Groningenveld. Volgens de NAM kan de gaswinning in Groningen stoppen na 2022, zodra de stikstoffabriek in Zuidbroek in gebruik is genomen en de omvorming van de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk klaar is. De fabriek is nodig om gas uit het buitenland om te vormen naar gas dat door Nederlandse huishoudens kan worden gebruikt (laagcalorisch). Gronings gas is zelf al laagcalorisch.
Definitief gesloten
"Wij blijven van mening dat zodra de stikstofinstallatie van GTS te Zuidbroek operationeel is, de productie uit het Groningenveld niet meer nodig is, ook niet als back-upcapaciteit, en het veld definitief gesloten kan worden", schrijft de NAM in een verklaring. De NAM herhaalde dat een back-upfunctie "onwenselijk en onnodig is". "Onwenselijk voor de mensen in Groningen en alle andere betrokkenen en onnodig omdat de onderbouwing van de leveringszekerheid volgens ons te conservatief is", aldus de NAM.
De NAM gaf nog niet direct antwoord op de vraag wat de extra winning betekent voor de druk op het gasveld en mogelijke bijkomende aardbevingen en schade. Huidig demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken gaf in zijn Kamerbrief aan dit te willen onderzoeken. In 2020 rondde de NAM de schade van de bevingen af.
In plaats van 3,9 miljard kuub gas verwacht het ministerie maximaal 7,6 miljard kuub gas nodig te hebben, volgens berekeningen van de netbeheerder. Vóór 1 april zal het nieuwe kabinet bepalen hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen in het laatste gasjaar dat er gewonnen wordt. Volgens het ministerie ligt de afbouw op schema, mits er geen onverwacht strenge winters komen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het gebruik van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig risico op lichamelijk letsel waarvoor een behandeling in het ziekenhuis nodig is. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zorgonderzoeksbureau Nivel.
21 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
12 uur geleden