Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAM kon na 2012 minder gas winnen, maar zag daarin geen oplossing

NAM kon na 2012 minder gas winnen, maar zag daarin geen oplossing

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kon na 2012, het jaar van de belangrijke aardbeving bij Huizinge, zo'n 10 tot 15 miljard kubieke meter gas minder boren, blijkt uit de verhoren van de enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzocht. Maar NAM en moederbedrijf Shell zagen daarin geen oplossing voor de aardbevingsproblemen, in tegenstelling tot toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)

Oud-Shell-voorman Pieter Dekker werd donderdag verhoord door de commissie. Daaruit bleek dat hij, toen het SodM in januari 2013 met het advies kwam de winning in Groningen "zo snel mogelijk te verlagen" om de kans op aardbevingen te verkleinen, al wist dat flink verlagen mogelijk was. In november 2012 ontving Dekker een e-mail waarin een Shell-adviseur meldt dat de NAM technisch minder kon winnen, zonder problemen te krijgen met bijvoorbeeld contracten.

Maar "wij waren van mening dat een productievermindering niet bijdroeg aan het oplossen van het probleem", aldus Dekker. NAM en Shell waren tot de conclusie gekomen dat het winningsniveau geen invloed had op de zwaarte van de aardbevingen, alleen op de frequentie. "Als je dezelfde bevingen krijgt, maar iets dichter op elkaar dan anders, dan is er materieel geen verschil", meent hij.

Besluit

De NAM had zelfs kunnen besluiten de productie te verminderen zonder goedkeuring van Henk Kamp, destijds de verantwoordelijke minister. Kamp zelf besloot in 2013 de winning niet te verlagen, omdat hij vond dat er eerst meer onderzoek nodig was.

De verklaring van Dekker leidde tot ongeloof bij de enquêtecommissie. "Vindt u het dan niet heel mager, dat op het moment dat het voorligt, én het is technisch mogelijk, én het staat in de wét, én het is het advies van de toezichthouder, dat de NAM dan tot de conclusie komt: dat is mooi, maar wij geloven niet dat het werkt", vroeg SP'er Peter Kwint zich af. "Maar zo is het wel gegaan", reageerde Dekker zuchtend.

Meer uit Binnenland

Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

53 minuten geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

1 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

2 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

4 uur geleden
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spraken onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

5 uur geleden
Hertellen stemmen in Tilburg is begonnen

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de stemmen van vier stembureaus in Tilburg is begonnen. De hertelling gebeurt onder het toeziend oog van een delegatie van de Tweede Kamer en duurt naar verwachting tot 15.00 uur. Het gaat om ongeveer 6000 stemmen die opnieuw bekeken moeten worden.

6 uur geleden
KLM schrapt meerdere vluchten om hevige sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vluchten naar München tot zondagochtend 06.00 uur geannuleerd omdat het zuiden van Duitsland kampt met hevige sneeuwval en de luchthaven daar voorlopig gesloten is. Ook de KLM-vluchten naar enkele Britse luchthavens ondervinden hinder van sneeuwval.

6 uur geleden