Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NAM kon na 2012 minder gas winnen, maar zag daarin geen oplossing

NAM kon na 2012 minder gas winnen, maar zag daarin geen oplossing

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kon na 2012, het jaar van de belangrijke aardbeving bij Huizinge, zo'n 10 tot 15 miljard kubieke meter gas minder boren, blijkt uit de verhoren van de enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzocht. Maar NAM en moederbedrijf Shell zagen daarin geen oplossing voor de aardbevingsproblemen, in tegenstelling tot toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)

Oud-Shell-voorman Pieter Dekker werd donderdag verhoord door de commissie. Daaruit bleek dat hij, toen het SodM in januari 2013 met het advies kwam de winning in Groningen "zo snel mogelijk te verlagen" om de kans op aardbevingen te verkleinen, al wist dat flink verlagen mogelijk was. In november 2012 ontving Dekker een e-mail waarin een Shell-adviseur meldt dat de NAM technisch minder kon winnen, zonder problemen te krijgen met bijvoorbeeld contracten.

Maar "wij waren van mening dat een productievermindering niet bijdroeg aan het oplossen van het probleem", aldus Dekker. NAM en Shell waren tot de conclusie gekomen dat het winningsniveau geen invloed had op de zwaarte van de aardbevingen, alleen op de frequentie. "Als je dezelfde bevingen krijgt, maar iets dichter op elkaar dan anders, dan is er materieel geen verschil", meent hij.

Besluit

De NAM had zelfs kunnen besluiten de productie te verminderen zonder goedkeuring van Henk Kamp, destijds de verantwoordelijke minister. Kamp zelf besloot in 2013 de winning niet te verlagen, omdat hij vond dat er eerst meer onderzoek nodig was.

De verklaring van Dekker leidde tot ongeloof bij de enquêtecommissie. "Vindt u het dan niet heel mager, dat op het moment dat het voorligt, én het is technisch mogelijk, én het staat in de wét, én het is het advies van de toezichthouder, dat de NAM dan tot de conclusie komt: dat is mooi, maar wij geloven niet dat het werkt", vroeg SP'er Peter Kwint zich af. "Maar zo is het wel gegaan", reageerde Dekker zuchtend.

Meer uit Binnenland

Opnieuw spontane betoging bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen waar mogelijk asielzoekers worden gehuisvest, hebben zich woensdag opnieuw veel mensen verzameld die een spontane tegenactie houden. Het verloopt rustig, er wordt een aangerukte bittergarnituur geconsumeerd en op het pand zijn bordjes geplakt met protestteksten zoals Albergen zegt nee tegen AZC, Wat doe je ons mooie dorpje aan en Straks 10 procent allochtonen, kunnen wij hier straks veilig wonen?

4 uur geleden
COA denkt dat alle asielzoekers Ter Apel vannacht onderdak hebben

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel lijkt komende nacht voor iedereen onderdak te zijn. Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er in principe geen mensen buiten zouden hoeven slapen.

5 uur geleden
La Fuente en Kris Kross Amsterdam treden op rondom GP Zandvoort

ZANDVOORT (ANP) - La Fuente, Xander de Buisonjé en Kris Kross Amsterdam treden tijdens het Formule 1-weekend begin september op in Zandvoort, maakte de organisatie van de Dutch GP woensdag bekend. Zij voegen zich bij Antoon, Emma Heesters en Floor Jansen, van wie eerder al gemeld werd dat zij rondom het race-evenement op zullen treden.

7 uur geleden
Gemeentebestuur Tubbergen: zo ga je niet met mensen om

TUBBERGEN (ANP) - De gemeente Tubbergen is boos over de stap van de staatssecretaris om de gemeente te passeren bij het aanwijzen van een opvanglocatie voor asielzoekers. "Waarom wordt dit van hogerhand opgelegd?" zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag op een ingelaste persconferentie. "Zo ga je niet met mensen om."

8 uur geleden
Landelijke hittegolf weer voorbij

HOUTEN (ANP) - De landelijke hittegolf is na acht dagen voorbij. Volgens Weeronline werd het woensdag niet meer zomers warm in De Bilt. De hittegolf begon op 9 augustus en duurde tot en met 16 augustus.

10 uur geleden
Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang, zelf ook vragen

ALBERGEN (ANP) - De gemeente Tubbergen gaat inwoners woensdag bijpraten over het besluit van het kabinet om een vergunning te verlenen voor de opvang van asielzoekers. Deze opvang zou moeten plaatsvinden in een hotel in Albergen, dat valt onder Tubbergen, zonder dat de gemeente hiervoor een akkoord heeft gegeven. Een woordvoerder van Tubbergen legt uit dat de vragen van inwoners beantwoord zullen worden, maar dat de gemeente zelf ook nog duidelijk wil hebben wat precies de bedoeling is. "We zijn verrast door de gang van zaken."

12 uur geleden
Doorgang naar Twentekanaal voor scheepvaart beperkt

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat beperkt de doorgang naar de Twentekanalen voor de scheepvaart. Bij de grote sluis in Eefde (Gelderland) wordt vanaf woensdag alleen nog maar geschut op aanvraag. Dat is nodig, omdat er door de droogte te weinig water is. Rijkswaterstaat sluit niet dat het scheepvaartverkeer helemaal wordt gestremd, als er niet voldoende regen valt.

13 uur geleden