
NAM betaalt niet alle kosten van versterkingsoperatie Groningen
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voldoet slechts een deel van zijn kosten van de versterkingsoperatie in Groningen. Het gesprek is nog gaande, maar de kans dat het Rijk hierover een rechtszaak aanspant tegen het bedrijf is reëel, meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
De NAM heeft 60 procent betaald van zijn rekening van de versterkingsoperatie in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar. Het bedrijf, dat in handen is van Shell en ExxonMobil, betwist volgens het kabinet de hoogte van de kosten en vindt de rekeningen onvoldoende inzichtelijk.
Demissionair ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Stef Blok (Economische Zaken) zien "er streng op toe dat alle kosten die bij de NAM in rekening kunnen worden gebracht, ook in rekening zullen worden gebracht", schrijven de bewindslieden. Ze zullen de NAM houden aan zijn "volledige" betaalverplichting. "De mogelijkheid dat dit uitmondt in juridische procedures is reëel." De ruzie heeft volgens hen geen gevolgen voor de schadeafhandelingen en de versterkingsoperatie.
Directeur Jan Atema van de NAM zei in mei nog tegen NRC dat veel minder huizen in Groningen versterkt hoeven te worden omdat de kans op een zware aardbeving volgens hem fors kleiner is geworden. Slechts vijftig in plaats van circa 26.000 huizen zouden moeten worden versterkt, zei hij in de krant. Atema zei later spijt te hebben van de onrust die zijn uitspraak had veroorzaakt.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."
2 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.
7 uur geleden