Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nageeye beslist over deelname WK na marathon Rotterdam

Nageeye beslist over deelname WK na marathon Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Abdi Nageeye wil graag revanche voor zijn mislukte marathon op de WK van afgelopen zomer in het Amerikaanse Eugene, maar de Nederlander weet nog niet zeker of hij deze zomer meedoet aan de titelstrijd in Boedapest. "Ik neem pas een beslissing na de marathon van Rotterdam. Als ik daar goed uitkom en snel herstel, dan wil ik wel voor die medaille gaan", zegt hij in aanloop naar de komende editie van de Rotterdamse hardloopklassieker op 16 april.

Nageeye stond in Eugene vol vertrouwen aan de start. Hij had in het voorjaar de marathon van Rotterdam gewonnen in een Nederlands record van 2.04.56 en was naar eigen zeggen beter voorbereid dan ooit, maar de wedstrijd over 42,195 kilometer ging totaal niet naar wens. Hij 'stuiterde' op zijn nieuwe schoenen en kwam niet in zijn ritme. Toen hij inzag dat een medaille er niet inzat, stapte hij op 1 kilometer voor de finish uit.

Medailles en ereplaatsen drijven Nageeye momenteel meer dan tijden, zegt hij. "Ik focus me niet meer op een tijd van 2.02 of 2.03, hoewel ik er zeker van ben dat ik zo'n tijd nu in de benen heb. Ik vind het belangrijker om medailles te halen en op het podium te eindigen in de grote stadsmarathons. Voor mij telt bijvoorbeeld winnen in New York in 2.08 meer dan achtste worden in Berlijn in 2.03. Bovendien; winnen motiveert. Winnen maakt het trainen makkelijker, je geniet er veel meer van."

Cresendo

Ook nu gaan de trainingen crescendo, omdat hij een heel voldaan gevoel overhield aan zijn derde plaats afgelopen najaar in de marathon van New York. "Ik ben wel wat later begonnen aan de voorbereiding, half januari of zo. Ik heb wat langer aandacht gegeven aan de kinderen en het gezinsleven. Ik moest even vader zijn."

Het betekent dat hij zijn doelstelling voor komende zondag iets heeft bijgesteld. Hij wilde aanvankelijk in de halve marathon van Barcelona een aanval doen op het Nederlands record en onder het uur finishen, maar nu voelt hij zich gedwongen er een trainingsloop van te maken. "Ik mik op een tijd van 61 minuten".

Na die race in Barcelona keert de 33-jarige winnaar van olympisch zilver terug naar Ethiopië om zich op een hoogte van 2750 meter verder klaar te stomen voor de marathon van Rotterdam. Nageeye is op voorhand favoriet voor de zege, maar ook zijn Belgische vriend Bashir Abdi is kandidaat. De twee geboren Somaliërs hebben het trainingsschema voor Rotterdam goeddeels samen afgewerkt. "We delen de eigenschap dat we snel boos worden als een training niet volgens plan verloopt. Wat dat betreft is onze samenwerking wel professioneler geworden. Het is van belang dat we elkaar goed begrijpen, elkaar niet te veel opjagen in de trainingen."

Meer uit Sport

IOC buigt zich over grootste 'hoofdpijndossier' voor Spelen 2024

LAUSANNE (ANP) - Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vergadert dinsdag in Lausanne over het grootste 'hoofdpijndossier' in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs. Mogen sporters uit Rusland en Belarus volgend jaar onder neutrale vlag meedoen, terwijl de oorlog in Oekraïne nog steeds voortduurt? Dat is de vraag die voor heel wat verdeeldheid in de sportwereld zorgt.

49 minuten geleden
Poolse regering tegen deelname Russen aan Spelen

WARSCHAU (ANP) - Sporters uit Rusland en Belarus moeten worden uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen totdat Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. Dat stelt de regering van Polen in reactie op de plannen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om atleten uit beide landen onder voorwaarden toe te laten in Parijs.

1 uur geleden
Samenwerking Haase en Middelkoop eindigt in tweede ronde Miami

MIAMI (ANP) - De samenwerking tussen de tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop is zondag in Miami ten einde gekomen. Het Nederlandse dubbelduo verloor in de tweede ronde van het masterstoernooi via een matchtiebreak van de Duitser Kevin Krawietz en de Fransman Fabrice Martin: 6-7 (8) 7-6 (4) 10-7. Haase en Middelkoop hadden voor de partij al aangekondigd uit elkaar te gaan.

5 uur geleden
Van de Zandschulp verslaat Ruud en bereikt vierde ronde in Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp heeft op het masterstoernooi van Miami de vierde ronde bereikt met een overwinning op Casper Ruud, de nummer 4 van de wereld. De Nederlander versloeg de 24-jarige Noor in drie sets (3-6 6-4 6-4) en boekte zo zijn eerste overwinning op een speler uit de top 5 van de mondiale ranglijst. De partij duurde bijna drie uur. Van de Zandschulp gaat nu met de Fin Emil Ruusuvuori strijden om een plek in de kwartfinales in Florida.

6 uur geleden
Turner Schmidt wil op EK teamticket voor WK veiligstellen

ROTTERDAM (ANP) - Turner Casimir Schmidt hoopt dat de Nederlandse turners bij de EK turnen in Antalya aan de 'goede kant van de streep' zullen eindigen. Daarmee doelt de turner van SV PAX Haarlemmermeer op het behalen van een plek bij de top 13 in de landenwedstrijd. De Nederlandse ploeg verzekert zich daarmee namelijk van een teamticket voor de WK van later dit jaar, waar olympische startbewijzen te verdienen zijn.

16 uur geleden
Straf en mogelijk handbreuk geplaagde motorracer Márquez

PORTIMÃO (ANP) - Motorcoureur Marc Márquez heeft in ieder geval een straf overgehouden aan zijn crash in de Grote Prijs van Portugal, maar mogelijk ook een breukje in zijn rechterhand. Zijn team Repsol Honda meldde dat de zesvoudig wereldkampioen in de MotoGP nader onderzoek laat doen in een ziekenhuis in Barcelona.

17 uur geleden
Laporte mag overmacht Jumbo-Visma in Gent-Wevelgem bekronen

WEVELGEM (ANP) - De Fransman Christophe Laporte heeft de Belgische wielerkoers Gent-Wevelgem gewonnen. De Nederlandse ploeg Jumbo-Visma bekroonde zo de overmacht die op ruim 50 kilometer voor de streep al tot uiting kwam. Bij de tweede doorkomst op de Kemmelberg gingen Laporte en zijn Belgische ploeggenoot Wout van Aert er samen vandoor waarna ze hun voorsprong uitbouwden tot zo'n 2 minuten.

18 uur geleden