Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nader onderzoek naar gebeurtenissen bij stadion De Graafschap

Nader onderzoek naar gebeurtenissen bij stadion De Graafschap

DOETINCHEM (ANP) - De politie Oost-Nederland gaat het gedrag van voetbalfans tegen journalisten afgelopen nacht bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem nader onderzoeken. Dat gebeurt onder meer door gesprekken met de stewards die waren ingezet om de terugkeer van de ploeg uit Amsterdam in goede banen te leiden. Een fotograaf kreeg te maken met duw- en trekwerk, aldus de politie, en liep een verwonding op aan zijn duim.

Ook zullen eventuele filmbeelden worden bekeken om vast te stellen wat er precies is gebeurd. De fotograaf, die werkt voor een fotopersbureau, heeft gezegd aangifte te doen van mishandeling, maar heeft dat volgens de politie nog niet gedaan. Als hij het doet zal er uitgebreid met hem worden gesproken over het voorval.

Ongeveer tweehonderd De Graafschap-supporters waren naar het stadion gekomen om de spelersbus te begroeten die terugkeerde uit Amsterdam na gelijkspel tegen Jong Ajax. Ze deden dit om de ploeg, die promotie naar de Eredivisie zag mislopen, een hart onder de riem te steken.

Spanning

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem noemde de gebeurtenissen in het NOS Radio 1 Journaal "niet te tolereren", ook al kende hij nog niet alle details. Hij heeft begrepen dat fans niet wilden dat er met veel licht foto's van ze werden gemaakt en dat toen het "duw- en trekwerk" ontstond. Hij vindt dat er goed is ingrepen door politie en stewards "waardoor erger is voorkomen".

Het verzoek van de burgemeester aan iedereen was om thuis te blijven, maar je kon volgens hem ook verwachten dat de fans in de laatste, spannende fase van de competitie "wat onrembaar" zouden worden. Het effect van het besluit om de competitie door te laten gaan is dat het aan het eind spannend wordt, aldus de burgemeester.

Te veel drank

Een aantal supporters had volgens Boumans echt te veel drank op en werd vervelend. "Die zijn op de bon geslingerd." Er is niet gekozen voor strenger ingrijpen door de politie, zei hij, omdat je niet weet wat het effect is. Je wilt de ziekenhuizen niet extra belasten met eventuele verwondingen en extra besmettingen, stelde hij.

De competitie is nog niet voorbij, ook niet voor De Graafschap. "We zien dat de spanning opbouwt. We proberen in verbinding te blijven met de supporters." Maar kwaadwillenden moeten er volgens Boumans worden uitgepikt.

Meer uit Binnenland

Strafeisen verwacht in strafzaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.

18 minuten geleden
Strafproces Marengo nadert einde met laatste woord kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.

19 minuten geleden
Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

UTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 minuten geleden
Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

23 minuten geleden
A10 bij Amsterdam weer dicht vanwege verbouwing station Zuid

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

24 minuten geleden
RIVM komt met studie naar gezondheidsrisico's door uitstoot Tata

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdag een onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel. Het instituut heeft de studie verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie wil inzichtelijk hebben in hoeverre inwoners van de IJmond worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die van het grote staalbedrijf komen en welke gevolgen dat heeft.

25 minuten geleden
Brand in loods van afvalverwerker in Rotterdam laait weer op

ROTTERDAM (ANP) - De brand die donderdagochtend in een loods van een afvalverwerker in Rotterdam uitbrak, laaide na eerdere bluswerkzaamheden toch weer op. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had donderdagmiddag rond 16.15 uur nog gemeld dat de brand onder controle was. In de loop van de avond brak het vuur opnieuw uit, "in een grote stapel afval net voor de verbrandingsoven", vertelt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

30 minuten geleden