Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabetaling aan Brussel valt lager uit dan verwacht

Nabetaling aan Brussel valt lager uit dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Een naheffing die Nederland moet betalen aan de Europese Unie over het jaar 2021, valt lager uit dan eerder was verwacht. Het gaat om een bedrag van 216 miljoen euro, waar eerder rekening werd gehouden met 320 miljoen euro. Dat meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) aan de Tweede Kamer.

De extra afdracht is het gevolg van een onderschatting van het bruto nationaal inkomen (bni) in 2021. Dat cijfer, waar de afdracht van de lidstaten aan de EU op is gebaseerd, viel in dat jaar ruim 33 miljard euro hoger uit dan eerder geraamd. Dat kwam door hoger dan verwachte winsten van beursgenoteerde houdstermaatschappijen en ramingen uit de coronaperiode die te voorzichtig bleken.

Het gebeurt vaker dat Nederland geld moet bijbetalen aan Brussel omdat het bni hoger uitvalt dan verwacht. Soms krijgt Nederland ook geld terug, omdat het nationaal inkomen lager is. De precieze bedragen laten zich niet altijd direct voorspellen, die zijn ook afhankelijk van de uitkomsten in andere landen. Uiteindelijk blijft de totale afdracht van alle lidstaten gelijk.

Het is deze week al de tweede keer dat Van Weyenberg een 'Brusselse' meevaller kan melden. Eerder bleek dat Nederland van de Europese Commissie ruim 600 miljoen euro aan te veel betaalde douanerechten terugkrijgt.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

2 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

2 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

3 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

4 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

5 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

5 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

6 uur geleden