Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaanden vliegtuigcrashes willen miljardenboete Boeing

Nabestaanden vliegtuigcrashes willen miljardenboete Boeing

WASHINGTON (ANP/RTR) - Familieleden van de slachtoffers van twee grote Boeing 737 MAX-crashes hebben de Amerikaanse justitie gevraagd een boete van maximaal bijna 25 miljard dollar te eisen tegen de vliegtuigbouwer. Volgens een advocaat van de nabestaanden zou die straf "juridisch gerechtvaardigd en duidelijk passend" zijn. Hij spreekt in een brief aan justitie van "de dodelijkste bedrijfsmisdaad in de geschiedenis van de Verenigde Staten".

Bij de twee vluchten, in Indonesië en Ethiopië, kwamen 346 mensen om het leven. Naderhand werden problemen bekend met een systeem dat de invalshoek van Boeing-vliegtuigen van het type 737 MAX bijstuurt. Het Amerikaanse Boeing trof in 2021 al een schikking met justitie in de VS van 2,5 miljard dollar omdat de vliegtuigfabrikant informatie over die problemen verborgen had gehouden voor de luchtvaartautoriteit FAA.

Maar justitie concludeerde eerder dit jaar dat Boeing verplichtingen heeft geschonden die voortvloeien uit de overeenkomst uit 2021. Daardoor kan het bedrijf alsnog strafrechtelijk vervolgd worden voor de fatale ongelukken uit 2018 en 2019. De nabestaanden drongen er al langer op aan dat de schikking uit 2021 ontbonden werd, ondanks dat daarin ook geregeld was dat de slachtoffers bij elkaar een half miljard dollar aan schadevergoeding kregen.

Miljarden dollars

Boeing blijft evenwel van mening dat het helemaal geen afspraken heeft geschonden, betoogde het bedrijf onlangs nog. Het is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. Federale aanklagers hebben tot 7 juli de tijd om een rechter te laten weten wat ze willen. Dat kan een strafzaak betekenen, maar dat hoeft niet.

De kwestie heeft het concern al vele miljarden dollars gekost. Dat komt doordat de 737 MAX na de crashes wereldwijd lange tijd aan de grond werd gehouden. Boeing moest technische aanpassingen doorvoeren om toezichthouders te overtuigen dat er veilig met het toestel kon worden gevlogen.

Meerdere defecten

Sinds begin dit jaar verkeert de vliegtuigbouwer in een nieuwe crisis door meerdere defecten aan zijn vliegtuigen. Nadat een Boeing 737 MAX 9 in januari kort na het opstijgen een deurpaneel had verloren, komen er steeds meer signalen naar buiten dat het concern het niet zo nauw neemt met veiligheidsvoorschriften.

Meer uit Financieel

Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

42 minuten geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

10 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

11 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

12 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

14 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

15 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

15 uur geleden