Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaanden Srebrenica kritisch over commissie schadeclaims

Nabestaanden Srebrenica kritisch over commissie schadeclaims

DEN HAAG (ANP) - Nabestaanden van zo'n 350 Bosnische moslims die in 1995 na de val van Srebernica werden vermoord, zijn kritisch over een onafhankelijke commissie die hun schadeclaims moet beoordelen. Hun advocaat vindt het op zich positief dat het kabinet de commissie heeft ingesteld. Maar er is op geen enkele wijze overleg geweest en de 'Moeders van Srebrenica' vechten de wijze van berekening van de claims momenteel aan voor het Europese Hof.

De Hoge Raad oordeelde vorig jaar na een slepende rechtszaak dat Nederland de mannen onvoldoende bescherming heeft geboden op de VN-basis van de Nederlandse militairen, waar ze naar toe waren gevlucht. De compound was omsingeld door de Bosnische Serviërs.

De moslims moesten worden beschermd door Nederlandse blauwhelmen, maar ze werden toch van de compound weggevoerd. Dat ging door toen de blauwhelmen al wisten dat de moslims gevaar liepen. De betrokken mannen en jongens werden later door Bosnisch-Servische militairen gedood. In totaal zijn meer dan zevenduizend Bosnische moslims omgebracht die in de enclave woonden.

Kansberekening

Het gerechtshof vond dat de Nederlandse staat er inderdaad deels op aan te spreken was. Maar de aansprakelijkheid werd vastgesteld op 30 procent, omdat hun overlevingskans volgens het hof ook maar 30 procent zou zijn geweest. De schadeclaim werd ook gekoppeld aan dit percentage.

Voor de nabestaanden, ongeveer duizend, kwam deze kansberekening als een verrassing. "Er is hier nooit debat over gevoerd in de rechtszaal", zegt Gerritsen. Ze stapten naar de hoogste rechter, maar die verlaagde de kansberekening naar 10 procent. Omdat ze het hier niet mee eens zijn, is de zaak voorgelegd aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De uitkomst kan nog jaren op zich laten wachten. Gerritsen wil weten wat de commissie precies gaat doen met eventuele claims. Hij zal zijn cliënten adviseren niet in zee te gaan met de commissie als ze uitgaan van de 10 procent. "Maar als sommigen dat wel willen, kunnen ze dat natuurlijk individueel doen", aldus de advocaat.

De drie leden van de commissie die de schadeclaims moeten beoordelen zijn donderdag door het kabinet benoemd. Het voorzitterschap is in handen van Sylvia Wortmann van de Raad van State. De andere leden zijn oud-regeringscommissaris Fred Hammerstein en voormalig ambassadeur Ed Kronenburg.

Meer uit Binnenland

Hoekstra na crisisoverleg door als CDA-leider

UTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".

4 uur geleden
VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

5 uur geleden
Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

6 uur geleden
Tachtig gevluchte kinderen opgevangen in Haastrecht

KRIMPENERWAARD (ANP) - De gemeente Krimpenerwaard gaat tachtig kinderen opvangen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. In Het Klooster in Haastrecht worden waarschijnlijk vanaf het einde van de zomer minderjarigen van 14 tot 17,5 jaar gehuisvest. De meesten van hen komen uit Syrië, maar er zijn ook jongeren die zijn gevlucht uit Afghanistan, Somalië, Eritrea en Jemen, laat de gemeente dinsdagavond weten.

6 uur geleden
Dertig tips over 'Bolle Jos' na uitloven beloning 200.000 euro

HILVERSUM (ANP) - Bij de politie zijn dertig tips binnengekomen over de internationaal gezochte Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, nadat het Openbaar Ministerie een week eerder een beloning van 200.000 euro had uitgeloofd voor de gouden tip. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht.

7 uur geleden
Treinverkeer Den Bosch - Eindhoven zeker week plat door dassen

DEN BOSCH (ANP) - Tenminste tot volgende week dinsdag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch omdat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

11 uur geleden
Lentekriebelweek maakt veel los, makers lessen betreuren 'hetze'

UTRECHT/TILBURG (ANP) - Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers.

11 uur geleden