Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

De 34-jarige verdachte schoot op 30 maart 2022 in een vol restaurant de broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar van dichtbij dood. "Dat ze de laatste secondes van elkaars levens hebben meegemaakt, vind ik het pijnlijkst", zei een van de zonen van slachtoffer Ali. "De schrik die ze in elkaars ogen hebben gezien. Het ongeloof dat ze daar met hun moordenaar zaten."

De familie wilde tot nu niet reageren op verhalen van de zijde van de verdediging dat de twee slachtoffers Veysel Ü. afgeperst hebben. Dat klopt niet, zeiden meerdere nabestaanden op de zitting dinsdag. "Het voelt of er zout in de toch al grote wonden van nabestaanden wordt gestrooid", las advocaat Rafaël Schreudering een van de verklaringen van de familie voor.

Spijkerpistool

De families van de verdachte en van de slachtoffers kennen elkaar. Zo was de verdachte aanwezig bij het huwelijk van slachtoffer Hüseyin. Ü., die dinsdag niet reageerde op vragen van de rechters, ging amper in op de verklaringen van de familie. "Verschrikkelijk voor de nabestaanden", zei de verdachte. Hij gaf wel aan spijt te hebben, "van alles waarvan ik verdacht word".

In de gevangenis zou tijdens werkzaamheden met een spijkerpistool een spijker in de borst van Ü. zijn geschoten. Die spijker werd in zijn longen ontdekt nadat hij aanhoudend last had van hoesten. Dit was een zelfmoordpoging, zei advocaat Esther Blok hierover. In het Pieter Baan Centrum gedroeg hij zich soms agressief. Deskundigen konden geen stoornis bij hem vaststellen.

Strafeis

De strafzaak wordt donderdag vervolgd. Dan wordt ook de strafeis van het Openbaar Ministerie bekend.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

1 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

2 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

3 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

3 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

6 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

7 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

7 uur geleden