Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaanden nemen afscheid van Britse coronaheld 'Captain Tom'

Nabestaanden nemen afscheid van Britse coronaheld 'Captain Tom'

LONDEN (ANP) - De uitvaart van de Britse coronaheld Tom Moore wordt zaterdag in besloten kring gehouden. De oorlogsveteraan kreeg in zijn land een heldenstatus door zijn wandelactie om geld op te halen voor de Britse gezondheidszorg. Hij overleed eerder deze maand nadat hij zelf het coronavirus had opgelopen.

'Captain Tom' had zich in het jaar voor zijn overlijden tot doel gesteld om 1000 pond op te halen door rondjes te lopen in zijn tuin. De actie leverde volgens de BBC uiteindelijk 33 miljoen pond (38 miljoen euro) op. Moore scoorde later een hit door het nummer 'You'll Never Walk Alone' te zingen en werd tot ridder geslagen door de koningin.

Na de dood van Moore is op internet een condoleanceregister geopend. Daar reageerden mensen massaal op zijn overlijden. De nabestaanden hebben sympathisanten opgeroepen de gezondheidszorg te steunen door vooral niet naar de uitvaart in Bedfordshire te komen.

Moore had volgens zijn familie al gesproken over zijn uitvaart. Hij had zich hardop afgevraagd of zijn nieuwe status als bekende Brit misschien zou betekenen "dat we meer Victoria Sponge cakes moeten inslaan voor de extra gasten", maar vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is uiteindelijk besloten het afscheid kleinschalig te houden.

Bij de afscheidsplechtigheid worden acht familieleden verwacht. Het gaat om de dochters, schoonzoons en kleinkinderen van de veteraan. Moore had graag dat de dienst afgesloten zou worden met het nummer My Way van Frank Sinatra. Hij wilde gecremeerd worden en daarna zijn as laten bijzetten in een familiegraf in Yorkshire.

Moore heeft aangegeven ook graag een kleine, witte grafsteen te willen. Hij had ook al nagedacht over het opschrift. Dat zou onder meer moeten bestaan uit het gekscherend bedoelde zinnetje "ik zei toch dat ik oud was".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Beierse premier Söder geeft poging om bondskanselier te worden op

MÜNCHEN (ANP) - Markus Söder, de premier van Beieren, geeft zijn pogingen op om de kandidaat-premier te worden voor de christendemocraten bij de Duitse verkiezingen in september. De partij van Söder, de CSU, is de zusterpartij van de CDU en in de nationale politiek trekken ze samen op als de 'unie'. Armin Laschet is nu definitief de man die Angela Merkel namens de christendemocraten opvolgt als de verkiezingsuitslagen dat toelaten.

1 uur geleden
Amerikaanse ambassadeur in Moskou terug naar VS voor beraad

MOSKOU (ANP) - De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Sullivan, gaat deze week naar Washington voor beraad, nadat het Kremlin hem had aangeraden dat te doen te midden van de diplomatieke crisis tussen de twee grootmachten. Sullivan heeft laten weten binnen een paar weken terug te keren naar zijn post in Rusland.

3 uur geleden
'Een derde van alle landen wereldwijd schendt godsdienstvrijheid'

DEN BOSCH (ANP) - In bijna een derde van alle landen wordt de vrijheid van godsdienst geschonden. Dat blijkt uit een rapport dat Kerk in Nood dinsdag presenteert. De onderzoekers benadrukken de schrijnende situatie in Afrika, waar lokale jihadisten geweld plegen en de toestand in China en Myanmar, waar ruim 30 miljoen moslims worden vervolgd. Vooral minderheden zijn slachtoffer van religieuze discriminatie. Ook zeggen de onderzoekers in het rapport dat sommige landen de coronacrisis als excuus gebruiken om grondrechten van de bevolking in te perken.

4 uur geleden
Medewerker vliegveld Auckland test positief na opening reisbubbel

AUCKLAND (ANP) - Een medewerker van het vliegveld in Auckland in Nieuw-Zeeland is positief getest op het coronavirus, een dag nadat het land een reisbubbel met Australië opende. Dat melden de lokale autoriteiten dinsdag.

10 uur geleden
Voormalig Amerikaanse vicepresident Walter Mondale (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Walter Mondale, is maandag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van zijn familie aan nieuwssite Axios laten weten.

11 uur geleden
Voormalig Amerikaanse vicepresident Walter Mondale (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Walter Mondale, is maandag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van zijn familie aan nieuwssite Axios laten weten.

12 uur geleden
VS roepen Rusland op Zwarte Zee niet af te sluiten voor schepen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben hun "diepe zorgen" uitgesproken over het plan van Rusland om een deel van de Zwarte Zee af te sluiten voor buitenlandse oorlogsschepen die betrokken zijn bij militaire oefeningen. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een verklaring. Het land spreekt van "escalatie zonder aanleiding" door Rusland.

12 uur geleden