Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaanden Italiaanse coronaslachtoffers eisen 100 miljoen euro

Nabestaanden Italiaanse coronaslachtoffers eisen 100 miljoen euro

ROME (ANP/DPA) - Een groep die nabestaanden van coronaslachtoffers vertegenwoordigt is van plan woensdag regionale en nationale autoriteiten in Italië aan te klagen. De groep wil een schadevergoeding van ongeveer 100 miljoen euro, omdat de autoriteiten niet goed gehandeld zouden hebben bij de aanpak van het coronavirus.

De groep, die zichzelf Noi Denunceremo (We zullen aanklagen) noemt, vertegenwoordigt ongeveer 500 personen die een familielid zijn verloren door het coronavirus. "We willen een gemiddelde compensatie van 200.000 euro per persoon van de autoriteiten, in totaal rond de 100 miljoen euro," aldus Noi Denunceremo.

De aanklacht is gericht tegen premier Giuseppe Conte, minister van Volksgezondheid Roberto Speranza en de gouverneur van Lombardije Attilio Fontana. De voorzitter van Noi Denunceremo noemt het "een kerstcadeau voor iedereen die moest ingrijpen, maar dat niet deed".

Nalatigheid

Noi Denunceremo, gevestigd in de stad Bergamo, vindt dat het dodental deels te wijten is aan nalatigheid. De afgelopen maanden heeft de groep tientallen strafrechtelijke klachten ingediend bij de officieren van justitie van Bergamo en hen aangespoord onderzoek te doen naar de vermeende fouten.

Als voorbeeld van de nalatige aanpak noemt de groep het heropenen van de eerste hulp in het Alzano Lombardo ziekenhuis, nadat daar de eerste coronagevallen werden ontdekt.

Dodental

Italië werd dit voorjaar ongekend hard getroffen door het virus, dat vooral in de regio rond de stad Bergamo hard om zich heen greep. In het land met ongeveer 60 miljoen inwoners vielen bijna 70.000 doden door het coronavirus. Dat dodental is hoger dan in elk ander Europees land.

Op eerste kerstdag staan er in Italië 70.000 lege stoelen, zei de voorzitter van Noi Denunceremo. "Met adequate planning, waar de Europese Unie en Wereldgezondheidsorganisatie telkens opnieuw op hebben aangedrongen, zouden dit er zeker weten minder zijn geweest."

Meer uit Buitenland

Hamas: Palestijnen moeten 'opstaan en marcheren' na 'bloedbad'

RAFAH (ANP/AFP) - Hamas heeft Palestijnen zondag opgeroepen "op te staan en te marcheren" in reactie op "het bloedbad" dat het Israëlische leger volgens de Palestijnse beweging heeft aangericht met zijn luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. Door de aanvallen vlogen er tenten in brand. Daarbij kwamen volgens Palestijnse gezondheids- en civiele hulpdiensten minstens 35 mensen om het leven.

32 minuten geleden
Tientallen doden door Israëlische luchtaanval op tentenkamp Rafah

RAFAH (ANP/RTR/AFP) - Zeker dertig Palestijnen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. Door de aanvallen vlogen hun tenten in brand. Dat melden Palestijnse gezondheids- en civiele hulpdiensten.

2 uur geleden
Minstens 20 Palestijnen gedood bij aanval Israël tentenkamp Rafah

RAFAH (ANP/RTR/AFP) - Minstens twintig Palestijnen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. Door de aanvallen vlogen hun tenten in brand, vertelde een civiele noodfunctionaris aan persbureau Reuters.

2 uur geleden
Litouwse president Nauseda herkozen

VILNIUS (ANP/RTR) - De zittende president van Litouwen, Gitanas Nauseda, heeft de laatste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land gewonnen. Met ongeveer 30 procent van de stemmen geteld, stond hij al op 82 procent. Daarop gaf zijn enige overgebleven tegenstander, de Litouwse premier Ingrida Simonyte, haar verlies toe.

3 uur geleden
Macron pleit voor 'Frans-Duitse impuls' in Europa

BERLIJN (ANP/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Duitsland gezegd dat een "Frans-Duitse impuls" nodig is om "imperialistische ambities in Europa en ongekende uitdagingen voor onze toekomst het hoofd te bieden". Dat zei Macron vlak na een ontmoeting met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier in Berlijn.

4 uur geleden
Honderdduizenden geëvacueerd van zuidkust Bangladesh om cycloon

DHAKA (ANP/DPA) - Honderdduizenden mensen zijn in Bangladesh in veiligheid gebracht voordat een tropische cycloon via de Golf van Bengalen aan land kwam aan de zuidkust van het land. Het gaat om meer dan 800.000 kustbewoners, zei staatsminister voor Rampenbeheersing en Hulp, Muhibur Rahman.

4 uur geleden
Scooter geveild waarmee Franse oud-president maîtresse bezocht

PARIJS (ANP/AFP) - De scooter waarmee de voormalige Franse president François Hollande stiekem op pad ging om zijn geliefde te zien, is verkocht voor 20.500 euro. De nu 69-jarige socialist Hollande was president van 2012 tot 2017.

5 uur geleden