
Nabestaanden Auschwitz willen ex-premier Polen niet in museumraad
WARSCHAU (ANP/DPA) - Een groep familieleden van gevangenen van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau wil niet dat de Poolse oud-premier Beata Szydlo zitting neemt in de wetenschappelijke raad van Auschwitz, waartoe vandaag de dag ook een museum behoort. In het kamp, gelegen in het zuiden van Polen, vermoordden de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 1,1 miljoen mensen, van wie de meeste joden. Onder de slachtoffers waren ook veel homoseksuelen en lesbiennes, communisten en Roma en Sinti.
In een open brief aan de huidige Poolse premier Mateusz Morawiecki, schrijft een oud-gevangene samen met meerdere nabestaanden van slachtoffers dat de ultra-conservatieve regering onder leiding van Szydlo een ideologie van uitsluiting volgde. Ook wordt gemeld dat die ideologie "een belangrijk onderdeel van het politieke programma" van die regering was geworden. De briefschrijvers vinden het daarom ongepast dat Szydlo komt te werken voor het museum.
Szydlo wordt er door de briefschrijvers van beschuldigd dat zij als premier vluchtelingen weerde, onderzoek naar de holocaust dwarsboomde, openlijk fascistische organisaties tolereerde en de Europese Unie ondermijnde, "die werd gevormd zodat een geschiedenis als die van Auschwitz nooit meer kan plaatsvinden".
Szydlo, lid van de conservatieve PiS-partij, werd premier op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015. Een van de kernboodschappen van haar regering was dat Polen geen vluchtelingen zou opnemen. Vicepremier Piotr Glinksi nomineerde Szydlo in april voor een plaats in de wetenschappelijke museumraad van Auschwitz. Vier leden van het adviesorgaan besloten daarop uit protest ontslag te nemen.
"De gevangenen droomden in de vervuilde barakken niet van uitsluiting", aldus de ondertekenaars van de open brief. "Hun droom was een Polen dat vriendelijk is voor al zijn burgers, ongeacht wat hun naam is, waar zij vandaan komen en welke godsdienst zij belijden."
Meer uit Buitenland
ANKARA (ANP/AFP) - Turkije is bereid vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De aankondiging komt nadat de Russische president Vladimir Poetin direct overleg in Istanbul had voorgesteld.
7 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP) - De nieuwe paus Leo XIV is voor het eerst voorgegaan in het zondagsgebed op het Sint-Pietersplein. Vanaf het balkon sprak hij over het lijden in Oekraïne en de Gazastrook en riep hij wereldleiders op zich hard te maken voor een einde aan oorlogen.
54 minuten geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
3 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
4 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
5 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.
11 uur geleden