Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaanden Auschwitz willen ex-premier Polen niet in museumraad

Nabestaanden Auschwitz willen ex-premier Polen niet in museumraad

WARSCHAU (ANP/DPA) - Een groep familieleden van gevangenen van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau wil niet dat de Poolse oud-premier Beata Szydlo zitting neemt in de wetenschappelijke raad van Auschwitz, waartoe vandaag de dag ook een museum behoort. In het kamp, gelegen in het zuiden van Polen, vermoordden de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 1,1 miljoen mensen, van wie de meeste joden. Onder de slachtoffers waren ook veel homoseksuelen en lesbiennes, communisten en Roma en Sinti.

In een open brief aan de huidige Poolse premier Mateusz Morawiecki, schrijft een oud-gevangene samen met meerdere nabestaanden van slachtoffers dat de ultra-conservatieve regering onder leiding van Szydlo een ideologie van uitsluiting volgde. Ook wordt gemeld dat die ideologie "een belangrijk onderdeel van het politieke programma" van die regering was geworden. De briefschrijvers vinden het daarom ongepast dat Szydlo komt te werken voor het museum.

Szydlo wordt er door de briefschrijvers van beschuldigd dat zij als premier vluchtelingen weerde, onderzoek naar de holocaust dwarsboomde, openlijk fascistische organisaties tolereerde en de Europese Unie ondermijnde, "die werd gevormd zodat een geschiedenis als die van Auschwitz nooit meer kan plaatsvinden".

Szydlo, lid van de conservatieve PiS-partij, werd premier op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015. Een van de kernboodschappen van haar regering was dat Polen geen vluchtelingen zou opnemen. Vicepremier Piotr Glinksi nomineerde Szydlo in april voor een plaats in de wetenschappelijke museumraad van Auschwitz. Vier leden van het adviesorgaan besloten daarop uit protest ontslag te nemen.

"De gevangenen droomden in de vervuilde barakken niet van uitsluiting", aldus de ondertekenaars van de open brief. "Hun droom was een Polen dat vriendelijk is voor al zijn burgers, ongeacht wat hun naam is, waar zij vandaan komen en welke godsdienst zij belijden."

Meer uit Buitenland

Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

1 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

2 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

4 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

5 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

10 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

14 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

19 uur geleden