Nabestaanden Auschwitz willen ex-premier Polen niet in museumraad
WARSCHAU (ANP/DPA) - Een groep familieleden van gevangenen van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau wil niet dat de Poolse oud-premier Beata Szydlo zitting neemt in de wetenschappelijke raad van Auschwitz, waartoe vandaag de dag ook een museum behoort. In het kamp, gelegen in het zuiden van Polen, vermoordden de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 1,1 miljoen mensen, van wie de meeste joden. Onder de slachtoffers waren ook veel homoseksuelen en lesbiennes, communisten en Roma en Sinti.
In een open brief aan de huidige Poolse premier Mateusz Morawiecki, schrijft een oud-gevangene samen met meerdere nabestaanden van slachtoffers dat de ultra-conservatieve regering onder leiding van Szydlo een ideologie van uitsluiting volgde. Ook wordt gemeld dat die ideologie "een belangrijk onderdeel van het politieke programma" van die regering was geworden. De briefschrijvers vinden het daarom ongepast dat Szydlo komt te werken voor het museum.
Szydlo wordt er door de briefschrijvers van beschuldigd dat zij als premier vluchtelingen weerde, onderzoek naar de holocaust dwarsboomde, openlijk fascistische organisaties tolereerde en de Europese Unie ondermijnde, "die werd gevormd zodat een geschiedenis als die van Auschwitz nooit meer kan plaatsvinden".
Szydlo, lid van de conservatieve PiS-partij, werd premier op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015. Een van de kernboodschappen van haar regering was dat Polen geen vluchtelingen zou opnemen. Vicepremier Piotr Glinksi nomineerde Szydlo in april voor een plaats in de wetenschappelijke museumraad van Auschwitz. Vier leden van het adviesorgaan besloten daarop uit protest ontslag te nemen.
"De gevangenen droomden in de vervuilde barakken niet van uitsluiting", aldus de ondertekenaars van de open brief. "Hun droom was een Polen dat vriendelijk is voor al zijn burgers, ongeacht wat hun naam is, waar zij vandaan komen en welke godsdienst zij belijden."
Meer uit Buitenland
TBILISI (ANP/AFP) - De Georgische premier Irakli Kobakhidze heeft gedreigd om de relatie met de Verenigde Staten te "herzien". Washington kondigde maandag nieuwe sancties aan tegen Georgië en volgens Kobakhidze moet dat niet nog een keer gebeuren.
34 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft gebeld met haar Republikeinse rivaal Donald Trump over de mogelijke moordpoging bij zijn golfbaan. Ze heeft Trump volgens het Witte Huis verteld dat ze "dankbaar" is dat hij veilig is.
1 uur geledenBEIROET (ANP/RTR) - De Libanese minister van Informatie heeft Israël beschuldigd achter de explosies van piepers in het hele land te zitten. Hij spreekt van "Israëlische agressie" bij de ontploffingen, die zeker acht mensen het leven hebben gekost. Ook Hezbollah legt de schuld bij Israël en zweert terug te slaan. Israël heeft nog niet gereageerd.
4 uur geledenBEIROET (ANP/RTR) - In heel Libanon zijn 2750 mensen gewond geraakt door de ontploffingen van piepers, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Acht mensen zijn gedood door de explosies. Het is nog niet duidelijk waarom de piepers vrijwel gelijktijdig zijn ontploft en de militante groep Hezbollah doet onderzoek.
4 uur geledenTBILISI (ANP/RTR/AFP) - Het parlement van Georgië heeft dinsdag de derde en laatste versie goedgekeurd van een wet rond "familiewaarden en de bescherming van minderjarigen". Volgens de Europese Unie en de plaatselijke lhbti-gemeenschap beperkt het wetsvoorstel lhbti-rechten. De stemming werd geboycot door de oppositie.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP/DPA) - De autoritaire regering van Venezuela heeft sinds de omstreden presidentsverkiezing ongekende onderdrukking van opposanten en critici doorgevoerd. In een dinsdag gepubliceerd rapport stellen de Verenigde Naties dat het Zuid-Amerikaanse land in een van de ergste mensenrechtencrises van de recente geschiedenis is gestort.
8 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Een groep Duitse nieuwsmedia heeft in een open brief aan de regeringen van Israël en Egypte toegang geëist tot de Gazastrook. Het is niet mogelijk om "onbegeleid en onafhankelijk" Gaza in te komen, en daardoor kunnen journalisten hun werk niet doen, zo staat in de brief. De meeste journalisten in het gebied, zijn lokale journalisten die daar al waren. De grenzen zijn afgegrendeld.
8 uur geleden