Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaande schietpartij Uvalde zet stappen tegen wapenfabrikant

Nabestaande schietpartij Uvalde zet stappen tegen wapenfabrikant

UVALDE (ANP) - De vader van een 10-jarige meisje dat werd doodgeschoten bij de schietpartij in Uvalde, Texas zet stappen tegen de wapenfabrikant die het halfautomatische vuurwapen produceerde dat de schutter gebruikte. Ook een medewerker van de school waar het drama zich voltrok heeft juridische stappen ondernomen.

De nabestaande, Alfred Garza, eist opheldering van vuurwapenbedrijf Daniel Defense over hun marketingstrategie ten aanzien van tieners en kinderen. Advocaten van Garza hebben de fabrikant via een brief verzocht die informatie per direct aan te leveren, anders volgt er mogelijk een rechtszaak om dat af te dwingen.

De schietpartij op de school in Texas heeft de discussie in de Verenigde Staten over wapenbezit en de voorwaarden daarvoor weer aangewakkerd. De 18-jarige schoolschutter kocht zijn wapens legaal kort na zijn verjaardag. Hij stormde de school op 24 mei binnen en schoot negentien leerlingen en twee leerlingen dood, alvorens de politie hem uitschakelde.

President Joe Biden heeft opgeroepen tot verzet tegen de wapenlobby en pleit voor "verstandige" wapenwetten. Maar de Republikeinen die veranderingen kunnen blokkeren in het parlement maken geen aanstalten te tornen aan het zeker in Texas als heilig beschouwde recht op het bezit van wapens.

Wapenfabrikanten zijn in de VS doorgaans bij federale wet goed beschermd tegen claims over aansprakelijkheid inzake vuurwapengeweld. De advocaten van Garza lijken in dit geval eenzelfde strategie toe te passen als in 2019, toen het hooggerechtshof van de staat Connecticut toestemming gaf wapenleverancier Remington Arms aan te klagen.

Die zaak was aangespannen door nabestaanden van slachtoffers van de dodelijke schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012. Toen kwamen er 26 mensen om, onder wie twintig kinderen van vijf tot tien jaar oud. De dader gebruikte een halfautomatisch vuurwapen dat door Remington Arms was gemaakt.

Het hof van Connecticut oordeelde dat het bedrijf aangeklaagd kon worden omdat Remington Arms mogelijk de marketingwetten van de staat had overtreden. In februari werd de wapenfabrikant aansprakelijk gesteld voor de massale schietpartij, een unicum in de Verenigde Staten. Uiteindelijke schikte Remington Arms voor 73 miljoen dollar met de families van de slachtoffers.

Meer uit Buitenland

Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

40 minuten geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

1 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. De burgemeester van Moskou maakt melding van lichte schade aan gebouwen en twee gewonden.

3 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

7 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

12 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

13 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

14 uur geleden