Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nabestaande schietpartij Uvalde zet stappen tegen wapenfabrikant

Nabestaande schietpartij Uvalde zet stappen tegen wapenfabrikant

UVALDE (ANP) - De vader van een 10-jarige meisje dat werd doodgeschoten bij de schietpartij in Uvalde, Texas zet stappen tegen de wapenfabrikant die het halfautomatische vuurwapen produceerde dat de schutter gebruikte. Ook een medewerker van de school waar het drama zich voltrok heeft juridische stappen ondernomen.

De nabestaande, Alfred Garza, eist opheldering van vuurwapenbedrijf Daniel Defense over hun marketingstrategie ten aanzien van tieners en kinderen. Advocaten van Garza hebben de fabrikant via een brief verzocht die informatie per direct aan te leveren, anders volgt er mogelijk een rechtszaak om dat af te dwingen.

De schietpartij op de school in Texas heeft de discussie in de Verenigde Staten over wapenbezit en de voorwaarden daarvoor weer aangewakkerd. De 18-jarige schoolschutter kocht zijn wapens legaal kort na zijn verjaardag. Hij stormde de school op 24 mei binnen en schoot negentien leerlingen en twee leerlingen dood, alvorens de politie hem uitschakelde.

President Joe Biden heeft opgeroepen tot verzet tegen de wapenlobby en pleit voor "verstandige" wapenwetten. Maar de Republikeinen die veranderingen kunnen blokkeren in het parlement maken geen aanstalten te tornen aan het zeker in Texas als heilig beschouwde recht op het bezit van wapens.

Wapenfabrikanten zijn in de VS doorgaans bij federale wet goed beschermd tegen claims over aansprakelijkheid inzake vuurwapengeweld. De advocaten van Garza lijken in dit geval eenzelfde strategie toe te passen als in 2019, toen het hooggerechtshof van de staat Connecticut toestemming gaf wapenleverancier Remington Arms aan te klagen.

Die zaak was aangespannen door nabestaanden van slachtoffers van de dodelijke schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012. Toen kwamen er 26 mensen om, onder wie twintig kinderen van vijf tot tien jaar oud. De dader gebruikte een halfautomatisch vuurwapen dat door Remington Arms was gemaakt.

Het hof van Connecticut oordeelde dat het bedrijf aangeklaagd kon worden omdat Remington Arms mogelijk de marketingwetten van de staat had overtreden. In februari werd de wapenfabrikant aansprakelijk gesteld voor de massale schietpartij, een unicum in de Verenigde Staten. Uiteindelijke schikte Remington Arms voor 73 miljoen dollar met de families van de slachtoffers.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

20 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

20 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

23 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

23 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

1 dag geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

1 dag geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

1 dag geleden