Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Naast kroon gaan ook bezittingen Queen over naar Charles

Naast kroon gaan ook bezittingen Queen over naar Charles

LONDEN (ANP) - Het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II betekent niet alleen dat de Britse kroon overgaat naar haar zoon Charles. Ook erft hij het vermogen van zijn moeder. Een groot deel van het vermogen is in handen van een entiteit die te boek staat als The Royal Firm, dat onder andere het vastgoed beheert. Deze is goed voor zo'n 28 miljard euro. Deze eigendommen kunnen nagenoeg niet worden verkocht of geveild. De persoonlijke bezittingen van de Queen worden geschat tussen de 500 miljoen en 600 miljoen euro.

Koning Charles heeft ook nog een belastingvoordeel. Er is een wettelijke vrijstelling waardoor hij geen successierechten hoeft te betalen over de nalatenschap van zijn moeder. Op grond van een overeenkomst met de voormalige Britse premier John Major uit 1993 vallen erfenissen van vorst op vorst buiten de regeling van 40 procent successierechten. De regeling werd getroffen om uitholling van het vermogen van de monarchie te voorkomen.

Als vorstin van het Verenigd Koninkrijk had koningin Elizabeth II recht op een jaarlijks inkomen van de staat. Haar persoonlijke vermogen was opgebouwd uit beleggingen, kunstcollecties, juwelen en onroerend goed. Na de dood van Elizabeths moeder in 2002 kreeg zij van de Queen Mother ook nog eens omgerekend zo'n 70 miljoen euro aan bezittingen. Die omvatten onder andere schilderijen, porselein, juwelen, paarden, een waardevolle verzameling Fabergé-eieren en een postzegelverzameling.

Koningin Elizabeth II had ook recht op een jaarlijks inkomen uit een fonds van de Britse belastingbetaler dat bekend staat als de Sovereign Grant. In 2021 en 2022 werd het bedrag via deze toelage beperkt tot ruim 86 miljoen pond, bijna 100 miljoen euro. De koningin gebruikte deze middelen voor officiële reizen, operationele en onderhoudskosten van Buckingham Palace en onderhoud van andere eigendommen.

Meer uit Financieel

JPMorgan en Wells Fargo dalen op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase en Wells Fargo gingen vrijdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de twee grote Amerikaanse banken. JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, zag de winst en omzet in het tweede kwartaal sterker stijgen dan verwacht. De bank deed vooral goede zaken met zijn investeringsactiviteiten, maar moest wel meer geld opzij zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook waarschuwde topman Jamie Dimon dat de inflatie en de rentetarieven mogelijk hoger blijven dan de markt verwacht. Het aandeel werd ruim 2 procent lager gezet.

3 minuten geleden
Recordwinst voor grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst behaald. Stijgende provisies voor zakenbankiers droegen bij aan de winst. Ondanks de onzekerheid door de naderende verkiezingen in de VS en wereldwijde geopolitieke problemen, nemen de fusies en overnames in het Amerikaanse bedrijfsleven weer toe.

1 uur geleden
Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver valt om

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

1 uur geleden
Unilever schrapt circa derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Dat bevestigt Unilever na berichtgeving door de Britse zakenkrant Financial Times.

1 uur geleden
Krant: Unilever schrapt derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om tegen eind volgend jaar een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3200 banen. Dat schrijft de Financial Times op basis van een videoboodschap van directeur personeelszaken Constantina Tribou, waarbij de zakenkrant kon meekijken. Daarmee treft de eerder dit jaar door Unilever aangekondigde reorganisatie het Europese deel van het bedrijf flink.

1 uur geleden
Tekst- en spraakberichten van vrijwel alle AT&T-klanten gehackt

DALLAS (ANP/BLOOMBERG) - Hackers hebben in 2022 gedurende zes maanden inzage gehad in gegevens van gesprekken en tekstberichten van vrijwel alle mobiele klanten van het Amerikaanse telecomconcern AT&T. Het is een van de grootste privacy-inbreuken in de telecomwereld in de recente geschiedenis.

1 uur geleden
Natuur & Milieu teleurgesteld na Schiphol-uitspraak Hoge Raad

UTRECHT (ANP) - Natuur & Milieu is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Hoge Raad over Schiphol. "We zijn nu overgeleverd aan Europa om te kunnen ingrijpen als in Nederland geluidsnormen structureel worden overschreden. Dat is ongelofelijk", zegt directeur Marjolein Demmers van de milieuorganisatie.

2 uur geleden