Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Naam Trump op crisischeques voor miljoenen Amerikanen'

'Naam Trump op crisischeques voor miljoenen Amerikanen'

WASHINGTON (ANP) - De naam van Donald Trump komt op de cheques te staan die vanwege de coronacrisis naar miljoenen Amerikanen worden gestuurd. Het is volgens de Washington Post de eerste keer dat de naam van een president op zo'n uitbetaling wordt gezet.

Door de crisis verloren miljoenen Amerikanen hun baan. De overheid geeft rechtstreekse steun aan veel burgers in de vorm van een betaling van 1200 dollar (bijna 1100 euro). Daar komt nog 500 dollar bovenop voor ieder kind onder de 17.

De belastingdienst stort het geld rechtstreeks op bankrekeningen of stuurt mensen een cheque. Alleen in dat laatste geval krijgen ontvangers de naam van de president te zien. Er worden naar verwachting zo'n 5 miljoen cheques per week verstuurd.

Handtekening

Trump had volgens bronnen van de krant eigenlijk voorgesteld zijn handtekening op de cheques te zetten, maar dat is niet toegestaan. Het is gebruikelijk dat een politiek neutrale ambtenaar tekent voor overheidsuitkeringen.

De tekst "President Donald J. Trump" komt daarom in een andere vakje op de cheque te staan. Bronnen van de krant zeggen dat de bezorging door de toevoeging van de naam enkele dagen vertraging kan oplopen, maar medewerkers van het ministerie van Financiën spreken dat tegen.

150 miljoen mensen

De steun is bedoeld voor huishoudens met lage of middeninkomens. In totaal komen zo'n 150 miljoenen mensen ervoor in aanmerking.

De oppositie reageert boos op het plan. "Donald Trump vertraagt betalingen aan miljoenen Amerikanen die moeite hebben de huur en eten te betalen om zijn eigen ego te strelen", klaagt de prominente Democratische senator Ron Wyden in The New York Times. "Alleen deze president zou proberen zichzelf het middelpunt van de aandacht te maken tijdens een pandemie en economische ramp."

Meer uit Buitenland

Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

1 uur geleden
NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

3 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

3 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

4 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

5 uur geleden
Zuid-Korea wil wapenleveranties aan Oekraïne heroverwegen

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea heeft ontstemd gereageerd op het nieuwe verdrag tussen buurland Noord-Korea en Rusland. De nationale veiligheidsadviseur Chang Ho-jin zei dat zijn regering zich grote zorgen maakt, bericht persbureau Yonhap. Hij kondigde aan dat opnieuw zal worden gekeken naar het huidige beleid voor wapenleveranties aan Oekraïne.

5 uur geleden
China en Filipijnen ruziën na nieuw incident op Zuid-Chinese Zee

BEIJING/MANILLA (ANP/AFP/RTR) - China en de Filipijnen ruziën openlijk na een nieuw incident op de betwiste Zuid-Chinese Zee. Beide landen houden elkaar verantwoordelijk voor een aanvaring waarbij de Chinese kustwacht wapens tevoorschijn haalde.

5 uur geleden