Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na vaccinatie minder bereidheid om coronaregels na te leven

Na vaccinatie minder bereidheid om coronaregels na te leven

DE BILT (ANP) - De animo van mensen om zich te laten vaccineren blijft groot. Wel is een deel van hen na vaccinatie minder bereid zich te houden aan coronaregels zoals het houden van 1,5 meter afstand en het samenkomen met een beperkt aantal mensen.

Dat komt naar voren uit onderzoek door het RIVM in samenwerking met GGD GHOR en de GGD'en onder ruim 55.000 deelnemers. Volgens de studie is de vaccinatiebereidheid onder de Nederlanders onverminderd hoog, maar zijn er wel verschillen tussen de vaccins. Pfizer en Moderna scoren het hoogst. Respectievelijk 81 procent en 74 procent zou zich daarmee laten vaccineren als ze nu een uitnodiging zouden ontvangen. Daarna volgen het vaccin van Janssen (66 procent) en AstraZeneca (53 procent). Deelnemers aan het onderzoek denken dat Pfizer en Moderna het meest effectief zijn en de minste bijwerkingen hebben. In werkelijkheid is de bescherming tegen ernstige ziekte na een Covid-infectie van alle vaccins ongeveer gelijk (boven de 85 procent effectiviteit), aldus het RIVM.

Daartegenover staat dat een deel van de deelnemers aan het onderzoek na vaccinatie minder bereid is zich aan de maatregelen te houden. Zo verwacht 34 procent de regel van het houden van afstand minder goed na te leven en denkt 40 procent zich niet meer zo strikt te houden aan de regels voor groepsgrootte. Ook verwacht 18 procent zich na vaccinatie minder te laten testen bij klachten. 91 procent is wel van plan net zo vaak de handen te wassen als voor de prik.

Ondanks de versoepelingen en het sneller vaccineren neemt het vertrouwen in het coronabeleid af. Nu is 34 procent positief over de aanpak van de overheid, een half jaar geleden was dat 58 procent.

Meer uit Binnenland

Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

32 minuten geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

1 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

2 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

2 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

3 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

3 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel blijft onder de 2000, geen boete

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven afgelopen nacht 1935 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is daarmee de eerste dag sinds donderdag dat het aantal asielzoekers onder de 2000 is gebleven.

3 uur geleden