Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na TotalEnergies trekt ook Chevron zich terug uit Myanmar

Na TotalEnergies trekt ook Chevron zich terug uit Myanmar

SAN RAMON (ANP/AFP) - Ook het Amerikaanse olie- en gasconcern Chevron vertrekt uit Myanmar. Eerder besloot de Franse branchegenoot TotalEnergies alle activiteiten in het Zuidoost-Aziatische land van de hand te doen vanwege de "verslechterde" mensenrechtensituatie.

Chevron is via een dochterbedrijf sinds begin jaren negentig actief in Myanmar en heeft nu nog een belang in het aardgasproject Yadana. Het concern treft nu voorbereidingen om dit bezit van de hand te doen voor een "ordelijke" overgang voor het definitieve vertrekt uit het land. TotalEnergies maakte eerder op vrijdag bekend uit het Yadana-veld te stappen, dat in de Andamanse Zee ligt.

Actiegroepen pleitten al langer voor een exit uit Myanmar, dat sinds een machtsgreep in februari vorig jaar onder militair bewind staat. Het land krijgt internationaal veel kritiek om geweld tegen de Rohingya-minderheid. Daarnaast kreeg het regime felle veroordelingen over zich heen voor het afzetten van een gekozen regering en het gevangennemen van regeringsleider Aung San Suu Kyi. De junta heeft ook geweld gebruikt om protesten de kop in te drukken.

Grote bron van inkomsten

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde aardgasprojecten de grootste bron van inkomsten in buitenlandse valuta voor het Myanmarese bewind. Het zou jaarlijks gaan om 1 miljard dollar, omgerekend bijna 882 miljoen euro.

Shell was voorheen ook actief in Myanmar met de zoektocht naar grondstoffen, maar een woordvoerder zegt dat dit nu niet meer het geval is. "Shell heeft geen licenties voor exploratie meer. Van exploratievelden is dus afstand gedaan, waardoor er geen productieactiviteiten, inkomsten of aanverwante betalingen aan de regering zijn."

Sancties

TotalEnergies is sinds 1992 met partners actief met gaswinning in het land. Het bedrijf zegt het contract nu op zonder dat het daarvoor financiƫle compensatie vraagt. De terugtrekking moet binnen zes maanden zijn gerealiseerd. De belangen van het Franse bedrijf zullen worden verdeeld tussen de huidige partners, mits die daarmee akkoord gaan. Dan gaat het om Unocal-Chevron, PTTEP, een dochteronderneming van het Thaise energiebedrijf PTT, en het Birmese staatsbedrijf MOGE.

De Europese Unie zei vorige maand dat ze bereid was om verdere sancties op te leggen aan Myanmar, terwijl de Verenigde Staten bekijken welke extra sancties nog genomen kunnen worden tegen de junta.

Meer uit Financieel

Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

44 minuten geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

1 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

2 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

3 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

5 uur geleden
EU-boete van 1,8 miljard voor Apple om benadelen muziekstreamers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Grondpersoneel Lufthansa gaat opnieuw staken

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat opnieuw staken. Aanstaande donderdag en vrijdag leggen ze het werk neer. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat ongeveer 200.000 passagiers zullen worden getroffen.

6 uur geleden