Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na staalruzie wijzen VS en EU andere landen op schoner metaal

Na staalruzie wijzen VS en EU andere landen op schoner metaal

ROME (ANP) - Nu de staalruzie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is bijgelegd, willen de twee mogendheden de rest van de wereld aansporen om schoner staal te produceren. Tijdens de top van de G20 in Rome legden de EU en de VS hun conflict over importheffingen op staal en aluminium bij, waarmee volgens de Amerikaanse president Joe Biden "een nieuw tijdperk" aanbreekt van internationale samenwerking. Daarin willen ze onder andere barrières opwerpen voor staal van fabrikanten die niets doen tegen hun CO2-uitstoot.

Onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voerden de VS importheffingen op staal en aluminium in van respectievelijk 25 en 10 procent. Die tarieven golden ook voor Europees staal, waarop Brussel als tegenmaatregel heffingen invoerde op Amerikaanse producten.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, kondigde zondag samen met Biden de overeenkomst aan die het handelsconflict beëindigt. De heffingen van Trump blijven nog deels intact, maar gelden niet meer voor een bepaalde hoeveelheid staal en aluminium die EU-landen naar de VS exporteren. De EU hanteerde importheffingen op Amerikaanse goederen als spijkerbroeken en motorfietsen. Die worden twee jaar opgeschort om in de tussentijd tot een mondiaal akkoord te komen dat een eind moet maken aan de Amerikaanse heffingen.

Dumpprijzen

In diezelfde periode willen de EU en de VS ook iets doen aan staal en aluminium dat tegen dumpprijzen op hun markten terechtkomt. Met name China wordt er vaak van beticht de eigen staalindustrie met staatssteun een handje te helpen in de concurrentieslag met andere landen. Dat goedkope staal komt bovendien vaak uit erg vervuilende fabrieken. Dankzij het trans-Atlantische akkoord kan dat probleem beter worden aangepakt, zo is de hoop van Biden.

De nieuwe deal tussen de VS en de EU bevat afspraken die moeten voorkomen dat staal uit China via Europese landen alsnog de Amerikaanse markt bereikt zonder betaling van importheffingen, melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook is afgesproken om schonere productiemethoden voor staal en aluminium sterker te stimuleren.

Meer uit Financieel

Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

1 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

3 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

21 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

21 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

23 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden