Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na PvdA steunt ook GroenLinks samengaan van fracties in senaat

Na PvdA steunt ook GroenLinks samengaan van fracties in senaat

UTRECHT (ANP) - Na de PvdA hebben ook de leden van GroenLinks voor een samengaan van beide fracties in de Eerste Kamer gestemd na de verkiezingen van volgend jaar. In een bindende ledenraadpleging stemde 80 procent van de leden van GroenLinks voor de fusie.

Kort voor de uitslag naar buiten kwam stemden leden van de PvdA op een congres in Nieuwegein al voor het voorstel. Daar gaf 77 procent van de aanwezige sociaaldemocraten zijn zegen aan een gezamenlijke senaatsfractie.

Meer dan 15.000 leden van GroenLinks brachten hun stem uit op de vraag of het wenselijk is dat de fracties van GroenLinks en PvdA volgend jaar één fractie gaan vormen in de Eerste Kamer. Die vraag werd door 12.171 leden positief beantwoord en 3042 mensen stemden tegen.

Doorbraak

"Dit is de grote doorbraak voor linkse samenwerking waar we al zo lang op wachten", zegt partijleider Jesse Klaver die de uitslag "overweldigend" noemt. "Nu kunnen we echt de volgende stappen zetten op weg naar een heel sterke linkse beweging."

Het is volgens Klaver ook een uiting van wat leeft in de samenleving. "Iedere week krijgen we er bijna een fractie bij in de Tweede Kamer. Nu kiezen partijen voor meer samenwerking in plaats van versplintering. Dat is geweldig."

Stevig mandaat

Hij denkt wel dat er meer stappen gezet worden. "Wij willen verdergaande samenwerking." Maar dat gaat volgens Klaver "stap voor stap" en in gesprek met de leden van beide partijen. "Dit is een opstap naar verdere samenwerking."

Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom spreekt van "overweldigende steun" en een "heel stevig mandaat". Bijna de helft van de leden van GroenLinks heeft gestemd. "Na jarenlang praten over linkse samenwerking zetten we nu vol overtuiging een volgende stap met elkaar", aldus Eikelenboom.

Meer uit Politiek

Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

1 dag geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe topman van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters. Rutte wordt omschreven als een "geboren leider" met een talent voor communicatie. "Het bondgenootschap zou in deze cruciale tijd kunnen profiteren van zijn leiderschap."

1 dag geleden
Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

1 dag geleden
VK steunt Rutte als secretaris-generaal van de NAVO

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk steunt Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat hij de meest geschikte opvolger is van de Noor Jens Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt.

1 dag geleden
Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

1 dag geleden
Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

2 dagen geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

2 dagen geleden