Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na maagverkleining gaat meer spiermassa verloren dan na dieet

Na maagverkleining gaat meer spiermassa verloren dan na dieet

NIJMEGEN (ANP) - Mensen die een maagverkleining ondergaan, verliezen meer spiermassa dan mensen die een dieet volgen. Soms kan wel tot een derde van het totale gewichtsverlies aan spieren verdwijnen na die medische ingreep, zag onderzoeker Malou Nuijten in haar proefschrift van het Radboudumc. Dat kan leiden tot gezondheidsproblemen en "zelfs tot hoger risico op hartaandoeningen en overlijden".

Jaarlijks zijn er in Nederland meer dan 12.000 maagverkleiningsoperaties, schrijft Radboudumc. Gemiddeld verliest een patiënt daarbij acht kilo aan spieren, voornamelijk in de eerste drie maanden na de operaties. Wel zijn de verschillen groot, zag Nuijten. En als iemand te veel spiermassa verliest, is dat dus erg ongezond. Het is vooraf moeilijk in te schatten wie het meeste risico loopt op "excessief spierverlies".

De onderzoekers zagen het meeste spierverlies bij mannen, ouderen en mensen met een hoger BMI voor de operatie. Waarschijnlijk speelt het gedrag na de operatie en de genetische aanleg een rol. Het is belangrijk om voldoende eiwitten te eten en te bewegen na de operatie, stelt Nuijten. Dat terwijl patiënten na een maagverkleining juist minder honger hebben en eiwitrijk voedsel soms zwaarder op de maag ligt. Onderzoekers aan het Radboudumc beginnen daarom komend jaar een studie in meerdere centra, waarbij zorgverleners zich hier meer op gaan richten.

Meer uit Gezond

Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

2 uur geleden
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

1 dag geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

4 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

4 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden