Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na eenheid over Oekraïne, buigt verdeelde EU zich over gasprijs

Na eenheid over Oekraïne, buigt verdeelde EU zich over gasprijs

BRUSSEL (ANP) - De 27 EU-leiders zijn de tweede dag van hun top in Brussel begonnen. Die draait vooral om de vraag hoe ze de hoge energieprijzen omlaag kunnen krijgen. Anders dan de eenheid die over de Russische invasie van Oekraïne bestaat, zijn de regeringen verdeeld over de aanpak van de energieprijzen op de korte termijn. Ze zijn het wel eens dat ze zo snel mogelijk minder afhankelijk moeten worden van Russische olie en gas, onder meer door sneller van fossiele brandstoffen af te gaan, maar dat zal nog wat tijd in beslag nemen.

"De EU mag over grote principes gaan maar het moet ook gaan over de dingen waar de mensen mee bezig zijn en dat is nu de energiefactuur", zei de Belgische premier Alexander De Croo bij aankomst. "Die is waanzinnig hoog en moet eindelijk naar beneden. Dat kan als we samenwerken." De Belgische liberaal denkt daarbij aan het gezamenlijk inkopen van gas zoals eerder is gedaan met de coronavaccins, of "een handrem" zetten op de gasprijs, die is gekoppeld aan de elektriciteitsprijs, als die te hoog oploopt. "Ik weet dat ingrijpen in de markt geen gemakkelijk besluit is maar we zijn in oorlog en in die situatie kunnen we uitzonderlijke maatregelen treffen."

Over prijsplafonnering lopen de meningen ver uiteen. België, Spanje en Griekenland zijn bijvoorbeeld voorstanders van prijsbevriezing, Nederland en Duitsland zijn tegen. Ook over loskoppeling van de elektriciteitsprijs van de gasprijs wordt gediscussieerd.

De meeste lidstaten, ook Nederland, lijken zich te kunnen vinden in het voorstel van de Europese Commissie om samen gas in te kopen. Het dagelijks EU-bestuur zou de inkoop dan coördineren, net als bij de Covid-19-vaccins. "We moeten als blok onze marktmacht gebruiken, dat zal de prijzen verlagen", aldus de Bulgaarse premier Kiril Petkov. De commissie wil ook dat de gasopslag in de EU tot 80 procent van de capaciteit wordt gevuld voor de komende winter. Gezamenlijke gasinkoop, elders dan in Rusland, zou daarbij kunnen helpen.

Meer uit Financieel

Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

1 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

17 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

19 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

20 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

21 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

22 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

23 uur geleden