
Na de bloemen volgt meteen een beladen politiek debat
DEN HAAG (ANP) - Meteen na de feestelijke installatie van de nieuwe Tweede Kamer wacht een bijzonder en politiek beladen debat over de mislukte verkenning. VVD'er Annemarie Jorritsma en D66'er Kajsa Ollongren moeten uitleg geven over enkele omstreden aantekeningen op een notitie die per ongeluk is uitgelekt. De Tweede Kamer is verontwaardigd over de opmerkingen, vooral die over CDA'er Pieter Omtzigt. Het vertrouwen is geschaad en pas als er openheid is, kan worden gewerkt aan het herstel daarvan, vinden partijen.
Overigens wordt pas woensdagochtend bekend of het debat doorgaat, omdat Ollongren dan de uitslag van een nieuwe coronatest krijgt. Vorige week werd bekend dat ze besmet is met het coronvirus. Jorritsma is dinsdag negatief getest op corona. De Tweede Kamer heeft geen voorzieningen getroffen voor een eventuele digitale deelname aan het debat.
Als het debat doorgaat, dan vinden Jorritsma en Ollongren in de grote debatzaal de politieke hoofdrolspelers tegenover zich. Vorige week hadden ze hen nog aan tafel in de Stadhouderskamer, verderop op het Binnenhof. Bijzonder is dat de gekozen lijsttrekkers meteen het woord gaan voeren, zoals Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA). Zij zaten nooit eerder in de Tweede Kamer en zijn naast de VVD de belangrijkste spelers in de vorming van een nieuwe coalitie. Demissionair premier Mark Rutte zal als VVD-Kamerlid het woord voeren.
De Kamer wil weten wie over Omtzigt heeft gesproken en waarom er op de bewuste notitie achter zijn naam staat: functie elders. Het suggereert volgens oppositiepartijen dat hij een lastig Kamerlid is dat men liever kwijt is. Het zegt wat hun betreft iets over de huidige bestuurscultuur.
Jorritsma en Ollongren hebben al excuses gemaakt voor de opmerking over Omtzigt en trekken daarbij de volledige verantwoordelijkheid naar zich toe. Voor de oppositie is dat niet genoeg, omdat nog steeds niet duidelijk is hoe de gewraakte opmerking erin is gekomen en wat de bedoeling ervan was.
Pas na het debat zal de verkenningsronde met hun opvolgers Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) verdergaan. Ze wilden eerst de uitkomst van het debat nog meekrijgen.
Meer uit Politiek
ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.
4 uur geledenASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
19 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
22 uur geleden