Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na coronabesmetting in Engeland voortaan maar vijf dagen isolatie

Na coronabesmetting in Engeland voortaan maar vijf dagen isolatie

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Mensen die in Engeland het coronavirus oplopen, moeten vanaf maandag niet langer minstens zeven dagen maar nog maar vijf volledige dagen in isolatie. Na een negatieve coronatest op vijfde en zesde dag mag de isolatieperiode direct worden beëindigd.

Gezondheidsminister Sajid Javid heeft in het parlement gezegd dat twee op de drie positief geteste mensen aan het einde van dag vijf niet langer besmettelijk zijn. Hij roept mensen op veilig uit isolatie te gaan door gebruik te maken van de opgebouwde testcapaciteit. De isolatieduur werd vlak voor de feestdagen al van tien naar zeven dagen ingekort.

De snelle verspreiding van de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus heeft geleid tot recordaantallen aan besmettingen. Inwoners van Engeland zitten massaal in isolatie of in quarantaine en dat veroorzaakt personeelstekorten in onder meer ziekenhuizen, in het onderwijs en in de transportsector.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames blijft ondanks de vele infecties achter ten opzichte van eerdere golven, net als het aantal sterfgevallen. Naast een voorspoedig verlopende boostervaccinatiecampagne in Engeland leidt omikron minder vaak tot ernstige ziekte dan andere varianten. Als heel veel mensen besmet raken met omikron, meer dan bij andere varianten, kunnen alsnog veel mensen in het ziekenhuis belanden.

Javid benadrukt dat er tijd zit tussen besmetting en ziekenhuisopname en geeft aan dat de druk op de zorg de komende weken hoog blijft. "Het is echter wel bemoedigend dat we tijdens deze golf geen toename zien van het aantal coronapatiënten op de intensive cares. En er zijn al vroege signalen dat het aantal ziekenhuisopnames begint af te nemen."

Meer uit Buitenland

Slowakije kwaad om Russische uitspraken rond verkiezingen

BRATISVLAVA (ANP/AFP) - Slowakije heeft kwaad gereageerd op uitspraken van de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst. Hij zei vlak voor de Slowaakse verkiezingen dat de liberale partij PS werd aangestuurd door de Verenigde Staten. De Slowaakse regering beschuldigt Rusland ervan zich met de verkiezingen te bemoeien.

3 uur geleden
Republikein komt met motie voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De positie van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy lijkt te wankelen. Zijn Republikeinse partijgenoot Matt Gaetz zegt deze week met een motie te komen om McCarthy af te zetten. Gaetz is een van de hardliners binnen de Republikeinse Partij die ontevreden zijn over de deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten om een shutdown te voorkomen.

4 uur geleden
Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

5 uur geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

5 uur geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

9 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

9 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

9 uur geleden