Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na actiedag Giro555 bijna 89 miljoen binnen voor Turkije en Syrië

Na actiedag Giro555 bijna 89 miljoen binnen voor Turkije en Syrië

HILVERSUM (ANP) - De voorlopige eindstand van de actiedag van Giro555 bedraagt rond 22.15 uur bijna 89 miljoen euro. Verschillende radio- en televisiezenders deden woensdag aan de actiedag mee om geld op te halen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië en het kabinet besloot 10 miljoen euro extra vrij te maken voor hulp, zo maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdagochtend bekend. Met het opgehaalde geld voorzien de hulporganisaties duizenden mensen van eten, onderdak en medische zorg.

"Het is overweldigend hoeveel geld er gegeven is door heel Nederland", reageert actievoorzitter Michiel Servaes. "Er zijn zo ongelooflijk veel mensen in actie gekomen door ons panel te bellen of online te doneren, maar ook door het hele land zijn acties opgezet door jong en oud. En al dat geld is hard nodig en wordt goed besteed aan de noodhulp in Turkije en Syrië. Giro555 blijft open voor de slachtoffers van de aardbeving."

In Beeld & Geluid in Hilversum begon om 05.55 uur de nationale actiedag voor de getroffenen van de aardbevingen. De teller van Giro555 stond toen nog op 21,4 miljoen euro. De radiozenders NPO FunX en NPO 3FM trapten de actiedag af met een gezamenlijke ochtendshow en meer dan 170 bekende Nederlanders, vertegenwoordigers uit de Turkse en Syrische gemeenschap en religieuze leiders namen plaats in het belpanel of hielpen mee op sociale media. Om 20.30 uur begon de live-uitzending op NPO 1, die werd gepresenteerd door Chantal Janzen.

Tienduizenden dodelijke slachtoffers

Het exacte bedrag dat tot nu toe is opgehaald is 88.921.469 euro. De 10 miljoen euro van het kabinet voor Giro555 komt bovenop de 10 miljoen euro die het kabinet vorige week al had vrijgemaakt voor noodhulp in Syrië. De samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 vorige week dinsdag.

Vorige week maandag werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. De ramp heeft tienduizenden dodelijke slachtoffers tot gevolg en honderdduizenden mensen hebben dringend behoefte aan hulp.

Meer uit Binnenland

OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

31 minuten geleden
EU roept Utrecht uit tot meest concurrerende regio van Europa

UTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.

49 minuten geleden
WODC: journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers

DEN HAAG (ANP) - Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben.

1 uur geleden
Nog altijd onduidelijk hoe zaak kroongetuige Marengo verder zal gaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

2 uur geleden
Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

2 uur geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

3 uur geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

3 uur geleden