Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na 14 jaar weer bezoek Nederlandse premier aan Suriname

Na 14 jaar weer bezoek Nederlandse premier aan Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Na veertien jaar zet maandag weer een Nederlandse minister-president voet op Surinaamse bodem. Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen een tweedaags bezoek aan president Chan Santokhi. De laatste minister-president die Suriname bezocht was Jan Peter Balkenende in 2008.

Voor Suriname is de komst van Rutte een bewijs dat de regering internationaal vertrouwen heeft weten te herwinnen. Het bezoek van Rutte mag gezien worden als een bevestiging van de samenwerking, zo zei Santokhi vrijdag.

Een van de hoogtepunten van het bezoek is de toespraak die Rutte in het Surinaamse parlement zal houden. Ook een gesprek dat Rutte gaat hebben over het slavernijverleden en eventuele herstelbetalingen is een belangrijk agendapunt. Samen met Santokhi zal hij een krans leggen bij het monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. Het bezoek wordt dinsdag afgesloten met een kijkje in de Heineken-brouwerij.

Samenwerking

Het belangrijkste doel van het bezoek is het versterken van de samenwerking tussen Nederland en Suriname. De relatie tussen de landen is de laatste twee jaar behoorlijk verbeterd nadat Chan Santokhi in mei 2020 de verkiezingen won. Hij nam het roer toen over van de vorige president Desi Bouterse, die ook verdachte is in het 8-decemberproces. Vanwege dat proces was de relatie met Nederland bekoeld in de periode 2010-2020.

De Surinaamse regering heeft hoge verwachtingen van Ruttes bezoek. Santokhi hoopt dat Nederland op verschillende gebieden de hulp aan Suriname wil intensiveren. Ook nu al, sinds het herstel van de relatie in 2020, heeft Nederland de nodige ondersteuning aan Suriname gegeven. Zo was er intensieve hulp tijdens de coronaperiode en sprong Nederland begin dit jaar bij toen enkele gebieden in het achterland met overstromingen te maken kregen.

Hulp

Andere terreinen waar Suriname graag hulp van Nederland wil, zijn bijvoorbeeld samenwerking op het gebied van de volksgezondheid en de agrarische sector, verbetering van de veiligheid in het land en versterking van instituten. Ook onderwerpen als gezinshereniging en visumvrij reizen vanuit Suriname naar Nederland staan op de agenda.

De gemiddelde Surinamer lijkt niet al te grote verwachtingen over de komst van Rutte te hebben. De kritiek op Santokhi is de laatste maanden toegenomen. Behalve met de steeds maar stijgende prijzen in de winkels heeft de Surinaamse regering te maken met enkele grote problemen, zoals het dreigende faillissement van vliegtuigmaatschappij SLM en een financieel schandaal op het ministerie van Financiën. Ook de vele benoemingen van 'friends en family' zijn veel Surinamers een doorn in het oog.

Meer uit Binnenland

Politie vindt 3000 liter chemicaliën in loods Terneuzen

TERNEUZEN (ANP) - De politie heeft vrijdagmiddag in een loods in Terneuzen (Zeeland) 3000 liter chemicaliën gevonden die gebruikt worden voor het maken van drugs. Na een tip werd later op de avond een 66-jarige man aangehouden, meldt de politie zaterdag. Hij zou de stoffen hebben opgeslagen. Ook moest de man nog een celstraf van enkele jaren uitzitten.

30 minuten geleden
Schiphol ervaart goede doorstroom op drukke zaterdag

SCHIPHOL (ANP) - De processen op Schiphol lopen zaterdagochtend goed door, ondanks de drukte die deze dag wordt verwacht. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven. Op dit moment is er een wachttijd van ongeveer 5 minuten bij de beveiliging. "De flow zit er goed in, dus het is een goed begin van de vakantie voor veel mensen", aldus de zegsman.

42 minuten geleden
Zomers weer met af en toe een bui verwacht op Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, die dinsdag van start gaat, kunnen zomers weer met soms een bui tegemoet zien. De laatste twee wandeldagen verlopen warmer dan de eerste twee, verwacht Weeronline.

2 uur geleden
Automobilist (29) overleden bij ongeluk op A20 bij Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Een 29-jarige automobilist is zaterdagochtend overleden toen zijn auto van de weg raakte op de A20 bij Vlaardingen. Het eenzijdige ongeval gebeurde rond 05.25 uur, meldt de politie. De man zat alleen in de auto. Op foto's in regionale media is te zien dat de auto op zijn kop in het gras ligt. Volgens Rijnmond werd de bestuurder enkele tientallen meters naast het voertuig gevonden.

2 uur geleden
Zwaargewonden bij ongeluk met Nederlandse touringcar in Duitsland

GIFHORN (ANP/DPA) - Bij een ongeluk met een Nederlandse touringcar in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zes mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar. De bus met 23 senioren uit Nederland zou aan het begin van de avond van de weg zijn geraakt tussen de steden Rötgesbüttel en Meine in het district Gifhorn nadat de buschauffeur onwel was geworden, volgens de Duitse hulpdiensten.

12 uur geleden
Nederland annuleert lhbti-evenement in Senegal na waarschuwing

DAKAR (ANP/RTR) - De Nederlandse ambassade in Senegal heeft vrijdag besloten om een lhbti-evenement in de hoofdstad Dakar te annuleren na een waarschuwing van de Senegalese overheid. Het zou gaan om een filmvertoning met daaropvolgend een discussie over lhbti-kwesties, georganiseerd samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal.

15 uur geleden
Bosnische imam in Nederland: niet geleerd van Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".

17 uur geleden