Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na 14 jaar weer bezoek Nederlandse premier aan Suriname

Na 14 jaar weer bezoek Nederlandse premier aan Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Na veertien jaar zet maandag weer een Nederlandse minister-president voet op Surinaamse bodem. Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen een tweedaags bezoek aan president Chan Santokhi. De laatste minister-president die Suriname bezocht was Jan Peter Balkenende in 2008.

Voor Suriname is de komst van Rutte een bewijs dat de regering internationaal vertrouwen heeft weten te herwinnen. Het bezoek van Rutte mag gezien worden als een bevestiging van de samenwerking, zo zei Santokhi vrijdag.

Een van de hoogtepunten van het bezoek is de toespraak die Rutte in het Surinaamse parlement zal houden. Ook een gesprek dat Rutte gaat hebben over het slavernijverleden en eventuele herstelbetalingen is een belangrijk agendapunt. Samen met Santokhi zal hij een krans leggen bij het monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. Het bezoek wordt dinsdag afgesloten met een kijkje in de Heineken-brouwerij.

Samenwerking

Het belangrijkste doel van het bezoek is het versterken van de samenwerking tussen Nederland en Suriname. De relatie tussen de landen is de laatste twee jaar behoorlijk verbeterd nadat Chan Santokhi in mei 2020 de verkiezingen won. Hij nam het roer toen over van de vorige president Desi Bouterse, die ook verdachte is in het 8-decemberproces. Vanwege dat proces was de relatie met Nederland bekoeld in de periode 2010-2020.

De Surinaamse regering heeft hoge verwachtingen van Ruttes bezoek. Santokhi hoopt dat Nederland op verschillende gebieden de hulp aan Suriname wil intensiveren. Ook nu al, sinds het herstel van de relatie in 2020, heeft Nederland de nodige ondersteuning aan Suriname gegeven. Zo was er intensieve hulp tijdens de coronaperiode en sprong Nederland begin dit jaar bij toen enkele gebieden in het achterland met overstromingen te maken kregen.

Hulp

Andere terreinen waar Suriname graag hulp van Nederland wil, zijn bijvoorbeeld samenwerking op het gebied van de volksgezondheid en de agrarische sector, verbetering van de veiligheid in het land en versterking van instituten. Ook onderwerpen als gezinshereniging en visumvrij reizen vanuit Suriname naar Nederland staan op de agenda.

De gemiddelde Surinamer lijkt niet al te grote verwachtingen over de komst van Rutte te hebben. De kritiek op Santokhi is de laatste maanden toegenomen. Behalve met de steeds maar stijgende prijzen in de winkels heeft de Surinaamse regering te maken met enkele grote problemen, zoals het dreigende faillissement van vliegtuigmaatschappij SLM en een financieel schandaal op het ministerie van Financiën. Ook de vele benoemingen van 'friends en family' zijn veel Surinamers een doorn in het oog.

Meer uit Binnenland

Tweedehands spullen voor vluchtelingen op 'marktplaats'

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland lanceert dinsdag een marktplaats waar gebruikte spullen aan vluchtelingen aangeboden kunnen worden. Op goodsforrefugees.com wil VluchtelingenWerk gericht vraag en aanbod inzichtelijk maken.

21 minuten geleden
Woningen ontruimd om grote brand in Rotterdam, zeker één gewonde

ROTTERDAM (ANP) - Vanwege een grote brand in een pand aan de Professor Poelslaan in Rotterdam zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere woningen ontruimd, meldt de veiligheidsregio. Zo'n twintig bewoners werden tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen gebouw. Zeker één persoon is gewond geraakt.

1 uur geleden
Korpschef politie wil hooligans bij eerstvolgende uitduel weren

AMSTERDAM (ANP) - Uitfans moeten bij het eerstvolgende uitduel geweerd worden als ze zich niet volgens de regels gedragen bij voetbalwedstrijden. Dat zegt korpschef Frank Paauw van de nationale politie dinsdag in De Telegraaf.

1 uur geleden
CBS: kinderen in bijstandsgezin minder kans op goede ontwikkeling

DEN HAAG (ANP) - Kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin hebben minder kans op een goede ontwikkeling in het leven dan andere kinderen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze lopen vaker meerdere 'hulpbronnen' mis vergeleken met leeftijdsgenoten die niet in een bijstandsgezin opgroeien.

6 uur geleden
Steunbetuiging met tractoren bij gevangenis voor shovelchauffeur

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Een groep demonstranten heeft maandagavond met tractoren actie gevoerd bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn. De actie was bedoeld als steunbetuiging aan shovelbestuurder Johan R. die daar zou verblijven. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn na berichten van Studio Alphen en Omroep West.

7 uur geleden
Automobilist overleden door aanrijding met vrachtauto Grijpskerke

GRIJPSKERKE (ANP) - Een 39-jarige automobilist uit Veere is maandag overleden door een frontale aanrijding met een vrachtauto op de Hondegemsweg in Grijpskerke (Zeeland). De vrachtauto, geladen met zand, kwam op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer terecht doordat hij moest uitwijken voor een stilstaande vrachtwagen. Daar botste de wagen met zand op de personenauto. Beiden belandden daarop in de sloot.

8 uur geleden
Hoofdkwartier innovatiefonds NAVO komt in Nederland

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Het hoofdkwartier van een nieuw innovatiefonds van de NAVO (NIF) komt in Nederland te staan. Dat heeft het bondgenootschap maandag bekendgemaakt. Waar het investeringskantoor wordt gevestigd en hoeveel mensen er komen te werken, is nog niet bekend.

9 uur geleden