Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na 14 jaar weer bezoek Nederlandse premier aan Suriname

Na 14 jaar weer bezoek Nederlandse premier aan Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Na veertien jaar zet maandag weer een Nederlandse minister-president voet op Surinaamse bodem. Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen een tweedaags bezoek aan president Chan Santokhi. De laatste minister-president die Suriname bezocht was Jan Peter Balkenende in 2008.

Voor Suriname is de komst van Rutte een bewijs dat de regering internationaal vertrouwen heeft weten te herwinnen. Het bezoek van Rutte mag gezien worden als een bevestiging van de samenwerking, zo zei Santokhi vrijdag.

Een van de hoogtepunten van het bezoek is de toespraak die Rutte in het Surinaamse parlement zal houden. Ook een gesprek dat Rutte gaat hebben over het slavernijverleden en eventuele herstelbetalingen is een belangrijk agendapunt. Samen met Santokhi zal hij een krans leggen bij het monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. Het bezoek wordt dinsdag afgesloten met een kijkje in de Heineken-brouwerij.

Samenwerking

Het belangrijkste doel van het bezoek is het versterken van de samenwerking tussen Nederland en Suriname. De relatie tussen de landen is de laatste twee jaar behoorlijk verbeterd nadat Chan Santokhi in mei 2020 de verkiezingen won. Hij nam het roer toen over van de vorige president Desi Bouterse, die ook verdachte is in het 8-decemberproces. Vanwege dat proces was de relatie met Nederland bekoeld in de periode 2010-2020.

De Surinaamse regering heeft hoge verwachtingen van Ruttes bezoek. Santokhi hoopt dat Nederland op verschillende gebieden de hulp aan Suriname wil intensiveren. Ook nu al, sinds het herstel van de relatie in 2020, heeft Nederland de nodige ondersteuning aan Suriname gegeven. Zo was er intensieve hulp tijdens de coronaperiode en sprong Nederland begin dit jaar bij toen enkele gebieden in het achterland met overstromingen te maken kregen.

Hulp

Andere terreinen waar Suriname graag hulp van Nederland wil, zijn bijvoorbeeld samenwerking op het gebied van de volksgezondheid en de agrarische sector, verbetering van de veiligheid in het land en versterking van instituten. Ook onderwerpen als gezinshereniging en visumvrij reizen vanuit Suriname naar Nederland staan op de agenda.

De gemiddelde Surinamer lijkt niet al te grote verwachtingen over de komst van Rutte te hebben. De kritiek op Santokhi is de laatste maanden toegenomen. Behalve met de steeds maar stijgende prijzen in de winkels heeft de Surinaamse regering te maken met enkele grote problemen, zoals het dreigende faillissement van vliegtuigmaatschappij SLM en een financieel schandaal op het ministerie van Financiën. Ook de vele benoemingen van 'friends en family' zijn veel Surinamers een doorn in het oog.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

8 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

10 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

12 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

12 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

13 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

14 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

15 uur geleden