Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Na 13 jaar weer bezoek van Tweede Kamer aan Suriname

Na 13 jaar weer bezoek van Tweede Kamer aan Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Een delegatie van de Tweede Kamer gaat in augustus naar Suriname en Caribisch Nederland. Het bezoek van de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken gebeurt in het kader van onderzoek naar het koloniaal verleden. Een kleine dertien jaar geleden (2009) bezochten Nederlandse parlementariërs Suriname voor het laatst. Het betrof toen een reis van een groep fractievoorzitters.

De relatie met Nederland kwam op een laag pitje te staan toen ex-legerleider Desi Bouterse de verkiezingen van 2010 won. Hij bleef aan de macht tot 2020, toen de huidige president Chan Santokhi het roer overnam. Bouterse werd in Nederland schuldig bevonden aan drugssmokkel. Ook is hij in Suriname veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982.

De machtswisseling had tot gevolg dat de relatie tussen Suriname en Nederland werd hersteld. Het eerste teken daarvan was het bezoek van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in 2020. Hij woonde in dat jaar de viering van 45 jaar Surinaamse onafhankelijkheid bij. Een belangrijk gevolg van de herstelde vriendschap is de ondersteuning die Nederland aan Suriname geeft. Het gaat dan voornamelijk om technische ondersteuning, maar ook om hulp bij de bestrijding van de coronapandemie en de huidige watersnood in Suriname.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

4 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

6 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

11 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

12 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

13 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

13 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

16 uur geleden